OBRTNICI_6

Tijekom 2017. godine nije bilo smanjenja obrtničkih radnji, rečeno je na godišnjoj skupštini Udruženja obrtnika Grada Novske, Općina Jasenovac i Lipovljani, održanoj u Domu obrtnika u Novskoj.

 

OBRTNICI_3

 

Kako je rekao Željko Pugelnik, predsjednik Udruženja obrtnika, „mi se nedamo, obrtnici su pluća grada“, te ističe, kako su s novom gradskom upravom održali više radnih sastanaka i postigli suradnju koja doprinosi radu i opstanku obrtništva.

 

 

Pugelnik se osvrnuo i na provedbu programa školovanja učenika, mišljenja je kako je obrazovanje školovanje učenika za obrtnička zanimanja važno za  opstanak obrtništva. Kako bi se to postiglo potrebne su promjene u sustavu obrazovanja, pa pozdravlja najavu otvaranje obrtničkih centara za zanatske struke.

 

Situacija je zabrinjavajuća, sve je više deficitarnih zanatskih zanimanja, a kako je navela Darija Šegović, stručni suradnik u Obrtničkoj komori Sisačko moslavačke županije, nedostaju tesari, krovopokrivači, bravari, stolari, zanimanja u ugostiteljstvu.

Kako bi potaknuli mlade za ulazak u obrtnička zanimanja, Sisačko moslavačka županija će stipendirati svakog učenika koji upiše školovanje za neko od deficitarnih zanimanja.

 

OBRTNICI_2

 

– Obrtništvo je na području Grada Novske stabilno no dodatnim sredstvima želimo doprinijeti tome. U proračunu smo predvidjeli veća sredstva nego što se izdvajala prethodnih godina, za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, rekao je obrtnicima Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika, dodavši, da ako ove mjere dovedu do rezultata, sredstva se mogu i povećati.

 

 

Slijedeća godina donosi i izbore u Udruženju obrtnika, kada će obrtnici birati nove članove Skupštine i predstavnike cehovskih udruženja.

Nakon radnog održan je i svečani dio, tradicionalni susret s obrtnicima umirovljenicima, koji su svoju, najčešće skromnu mirovinu zaradili vodeći svoje obrtničke radnje.


 

 

Skupština Udruženja obrtnika Grada Novske
0.00(0 glasova)
Komentara(0)

Napišite komentar