Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Trodnevni službeni posjet Albaniji

Gospodarska, kulturna i sportska suradnja

Gospodarska, kulturna i sportska suradnja

Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan i njegov zamjenik Roman Rosavec, boravili su proteklog tjedna u trodnevnom službenom posjetu Albaniji.

Svoj su službeni posjet započeli u Skadarskoj oblasti, gdje ih je u zgradi oblasti u Gradu Skadru primio zamjenik gradonačelnika, Arben Gjuraj sa svojim izaslanstvom. Teme razgovora bile su mogućnost gospodarske suradnje kao i suradnje na projektima Europske unije.

 

IMG-1fac2793fcf98f58d6ec0ae123d48947-V

 

Drugi dan svog službenog posjeta Ivo Žinić i Roman Rosavec proveli su u službenim sastancima i na prijamu kod svojih domaćina u oblasti  Lezha. Cjelodnevni program počeo je sastankom u zgradi Oblasti Lezha gdje ih je primio Fran Frrokaj, gradonačelnik Oblasti Lezha.

Teme sastanka bile su mogućnost gospodarskog povezivanja i zajedničkog ulaska u projekte Europske unije i to: program transnacionalne suradnje Mediteran i IPA projekt Adriatic. Kako je naglasio župan Žinić, korist od ulaska u ovakve projekte imale bi i Sisačko-moslavačka županija i Oblast Lezha.

Župan Žinić ponudio je i mogućnost suradnje Razvojnih agencija gdje bi svoja iskustva Razvojna agencija SI-MO-RA, prenijela svojim kolegama u Albaniji. Na koncu je naglašena i mogućnost kulturne i sportske suradnje gdje postoji velika mogućnost međusobne razmjene i sudjelovanja KUD-ova i sportskih klubova  u Albaniji i Hrvatskoj.

 

IMG-59ea76f90ab5c1730d378c969dc559be-V

 

Treći dan boravka u Albaniji bio je rezerviran za posjet Uredu Predsjednika Republike Albanije, Ilira Mete, gdje je izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije na čelu s Ivom Žinićem, primio Arben Cici, Veleposlanik i Predstojnik Kabineta Predsjednika. Teme sastanka bile su vezane uz suradnju Republike Hrvatske i Republike Albanije kao i mogućnosti ulaganja stranih investitora u industrijske gigante na području Sisačko-moSlavačke županije, Petrokemiju i INA-u Rafineriju nafte Sisak.

Ovim je sastankom i završen iznimno uspješan posjet izaslanstva Sisačko-moslavačke županije Albaniji, a bitno je naglasiti i ulogu albanske nacionalne manjine s područja Sisačko-moslavačke županije koja je i posredovala u organizaciji cijelog ovog službenog posjeta, a koje je predvodio hrvatski Albanac iz Kutine, Agim Gjidoda.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.