Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta posjetila Hrvatsku

Prvi put službeno posjetila Hrvatsku

Prvi put službeno posjetila Hrvatsku

Po prvi puta u službeni posjet Hrvatskoj, na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, došla je delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

 

U sklopu studijskog posjeta Hrvatskoj od 19. do 21.rujna zastupnici Europskog parlamenta obići se poljoprivredna gospodarstva na području središnje Hrvatske i susresti se s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača i njihovih krovnih organizacija u sektorima mlijeka, svinjskog mesa, voća i povrća koji su najteže pogođeni krizom, kao i predstavnicima najviših državnih vlasti.

 

U Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije u Sisku, nakon susreta delegacije s proizvođačima mlijeka, istu su s problemima s kojima se susreću u svom sektoru, upoznali proizvođači svinjskog mesa, a predstavljen je znak “Meso hrvatskih farmi” i prezentirana „Sisačka salama”.

 

P1090946

 

Marijana Petir istaknula je kako je svinjogojstvo najvažniji mesni sektor u Hrvatskoj s vrijednošću proizvodnje od 185 milijuna eura koliko je registrirano prošle godine:

 

 

Svjedočili smo situacijama da je meso koje dolazi na police hrvatskih supermarketa i po nekoliko godina zamrznuto, a da se zbog izostanka uvođenja datuma klanja na etikete i roka koliko meso smije biti zamrznuto javljaju mnogobrojne zloupotrebe. Ono što nije dobro za građane Europske unije nije dobro niti za hrvate. Hrvatska može zakonom propisati kvalitetu mesa no mišljenja sam da to treba urediti na europskoj razini jer ako takvo meso dolazi u Hrvatsku onda se to sigurno događa i u drugim zemljama članicama.– naglašava Petir.

 

Petir EPP

 

Petir dodaje da se mora naći model kako povećati potrošnju svinjskog mesa i kako povezati proizvođače i ugostitelje:

 

 

 

P1090929

 

Predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger vlasnik je mesarskog obrta koji je osnovan 1990. godine i kojemu je osnovna djelatnost klanje, proizvodnja i prerada mesa i mesnih prerađevina.

 

Dnevno mogu u svom proizvodnom pogonu preraditi i do pet tona mesa, a broj zaposlenih kontinuirano raste i danas broji 42 zaposlena. Imaju 10 maloprodajnih mjesta, a proizvodi su im u potpunosti domaćeg porijekla. U svom asortimanu uz čvarke, kulen, tlačenicu i mnoge druge proizvode imaju i sisačku salamu, koja je njihov najpoznatiji proizvod i za koju su nedavno dobili znak izvorne hrvatske kvalitete.

 

P1090992

 

Cvanciger ističe kako je dobro upoznat i s problemima u stočarskom sektoru, poglavito u svinjogojstvu:

 

 

Zakonski okviri koji su nas zatekli nakon ulaska u Europsku uniju su krajnje nepovoljni i predstavljaju problem u razvoju stočarstva poglavito svinjogojstva. Te probleme bi u budućnosti htjeli riješiti zajedno s onima koji zakonsku regulativu i propisuju. Kamen spoticanja su i troškovi proizvodnje kao i nepoštena trgovačka praksa velikih trgovačkih lanaca.Tu je i problem nabave sirovine domaće kvalitete te nepostojanje jasne strategije razvoja svinjogojstva u Republici Hrvatskoj. – naglasio je Cvanciger.

 

P1090971

 

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Goran Jančo istaknuo je kako su prošle godine najveći gubici bili upravo u sektoru svinjogojstva kada su uzgajivači gubili oko dvije kune na svakom kilogramu žive svinje. Mnogi su tada odustali od ovog posla, a opstali su samo najuporniji i najžilaviji.– kazao je Jančo te se prisjetio problema na koje je naišao prilikom izgradnje nove farme, a koji se još nisu riješili:

 

 

Ova godina, iako nije bila obećavajuća, dobra je za svinjogojce, ali nedostatak jasne vizije i strategije uzima svoj danak i ako se ovakvi trendovi nastave možemo očekivati daljnji pad proizvodnje svinjskog mesa. – naglašava Jančo.

 

P1110015

 

Hrvatska poljoprivredna agencija, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, zadnjih nekoliko godina radi na provedbi neobveznih sustava označavanja domaćih poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Tako je pokrenut i projekt pod nazivom „Dobrovoljno označavanje svježeg svinjskog mesa“ putem naljepnice i znakova „Meso hrvatskih farmi“ i „Svinjsko meso dokazano podrijetlo“.

 

P1090987

 

Dubravka Živoder, načelnica Odjela za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda Hrvatske poljoprivredne agencije istaknula je kako je projekt „Meso hrvatskih farmi“ započet 2012. godine i prva kategorija koje je označavanja je kategorija svježeg svinjskog mesa. Projekt je nadograđen za kategoriju svježeg junećeg 2013. godine i svježeg pilećeg mesa 2014. godine.

 

 

Delegacija je posjet nastavila susretom s poljoprivrednicima, proizvođačima ekoloških proizvoda i vinarima gdje ih je pozdravila i Vinska kraljica Sisačko-moslavačke županije Elizabeta Roc.

 

Drugoga dana posjeta delegacija će se upoznati s posebnostima i problemima hrvatskih povrtlara, nakon čega će posjetiti Distributivni centar za voće i povrće financiran novcem iz fondova Europske unije gdje će razgovarati s predstavnicima voćarskog sektora.

 

U Hrvatskom saboru održat će se zajednička sjednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta i Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora, a za kraj posjeta sastati će se i s predstavnicima Hrvatskoga drvnog klastera i biogospodarstva te predstavnicima šumarskog sektora.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.