Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Dan izvornog folklora

KUD “Brest” Brestača

KUD "Brest" Brestača

Uz blagdan sv. Katarine koja se slavi u Brestači, u Mjesnom domu održan je Dan izvornog folklora. Domaćini, KUD „Brest“ ugostili su folklorna društva iz Rešetara, Zagreba i Strmeca, koji su na pozornici izveli više pjesama i plesova iz svoga kraja, podijelivši radost baštine s publikom u dvorani.

 

brestaca3

 

Folklorno društvo „Brest“ iz  Brestače osnovano je 1955. godine i sve vrijeme čuvari su izvornih običaja, plesova i pjesama sela Slavonije. Nastupili su na svim značajnijim smotrama folklora u Hrvatskoj, na Đakovačkim vezovima Vinkovačkim jesenima, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, na Voloderskim jesenima u inozemstvu, a  dobitnici su nagrada, priznanja i titula za najljepše snaše i djevojke.

Niz godina društvo vodi mještanin Marko Herceg, pomaže i Zlatko Šagot, a sve više mladih u „Brestu“ znak je opstanka kulturne baštine i srdačne slavonske gostoljubivosti Brestače.

 

brestaca5

 

Osim folklorne skupine u KUD-u „Brest“ djeluju i tamburaši, a svi se ponose prepoznatljivim nošnjama koje su većinom originalne, a najstarija nošnja ima preko 150 godina.

 

brestaca2


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.