Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Vatrogasna karavana Sava 2016.

…zaboravljena bogatstva rijeka treba oživjeti

...zaboravljena bogatstva rijeka treba oživjeti

Život uz rijeku Savu obiluje običajima. Oni su dio egzistencijalne, kulturne i tradicijske važnosti za ljude koji žive uz rijeku Savu. Jedan od običaj koji ima svoju tradiciju u posavskim mjestima jesu dobrovoljna vatrogasna društva (DVD). Sava, rijeka čiji tok spaja četiri države, mnoge gradove i sela,bila je inspiracija članovima DVD-a Dubrava za pokretanjem projekta kojim bi se oživio jedan mali dio obale rijeke Save. Projekt nosi nazivVatrogasna karavana Sava 2016.Traje tri dana, a obuhvaća tri hrvatske županije. To su Zagrebačka, Sisačko-moslavačka i Brodsko-posavska županija. Cilj ovog projekta je okupljanje i povezivanje vatrogasaca i vatrogasnih društava uz rijeku Savu s naglaskom na edukativno-rehabilitacijsko-turističk i zabavni sadržaj.

unnamed (5)

Dana 5. kolovoza 2016. nizvodno Savom, iz mjesta Rugvica, krenula je, po prvi puta, vatrogasna karavana članova dobrovoljnih vatrogasnih društva grada Zagreba i javnih vatrogasnih postrojbi. Prva stanica zaustavljanja karavane bila je u selu Palanjek smještenog u sisačko-moslavačkoj županiji, uzvodno od Siska. Mjesto je to koje datira s kraja 16. stoljeća, a tradiciju dobrovoljnog vatrogasnog društva njeguje od 1907. godine.Karavanu je činilo pet čamaca uz cestovnu pratnju sa sveukupno 50 članova DVD-a i JVP-a.Nakon kratke okrjepe i upoznavanja pristigle karavane s članovima DVD-a Palanjek, karavana je nastavila put Save. U tri dana obići će mjesta koja njeguju tradiciju dobrovoljnih vatrogasnih društava. To su Gušće, Kratečko, Jasenovac, Stara Gradiška, Dolina, Orubica i Davor.

unnamed (3)

Rijeka Sava skriva toliko potencijala. Ona nosi predznak dualnosti. Predstavlja život, ali i opasnost. Ipak, svojom vitalnošću, posebnošću i ljepotom oblikuje živote ljudi. Pomalo zaboravljena bogatstva rijeka treba oživjeti i isticati kako bi se očuvala tradicija, kako bi uvijek bila nadahnuće budućim naraštajima.Ovaj projekt daje za primjer kako je lijepo i posebno živjeti blizu rijeke, rijeke Save. Osim čudesne prirode, ona povezuje i ljude koji se okupljaju unutar dobrovoljnih vatrogasnih društava.Može se reći kako ovaj projekt Vatrogasna karavana Sava 2016 nije samo susret dobrovoljnih vatrogasnih društva, već susret dobrovoljnih vodenih društva.(Jelena Blašković DVD Palanjek)unnamed (1)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.