Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

8. kolovoza 1991. srušio se varšavski radio jarbol, tada najviša građevina na svijetu

Jarbol je pao zbog pogreške u zamjeni kablova najvišeg kata

Jarbol je pao zbog pogreške u zamjeni kablova najvišeg kata

Visina jarbola bila je 646 metara i 38 centimetara. Puni naziv građevine je Radiofoniczny Ośrodek Nadawczy w Konstantynowie. Nalazio se blizu mjesta Konstantynow u Poljskoj, te je signalom pokrivao Europu, sjevernu Afriku te dijelove Sjeverne Amerike na frekvenciji od 227 kHz te kasnije na 225 kHz. Noću bi se signal mogao uhvatiti čak i u Australiji, zbog odbijanja od ionosfere.

Projektirao ga je arhitekt Jan Polak, a izgradila tvrtka Mostostal Zabrze. Radovi su završili u srpnju 1974. nakon otprilike dvije godine podizanja. Usred polja od 65 hektara, izgrađen od čelika, težio je oko 500 tona. Bio je trokutastog presjeka, stranica širokih 4.8 m. Sastojao se od čeličnih šipki od kojih su najdeblje rubne bile promjera 24.5 cm. Pri samom dnu je sjedao na 2m visoki valjkasti keramički izolator za 120kV naponskog naprezanja. Jarbol nije bio samostojeći – na mjestu ga je držalo 15 zateznih kablova, po 3 na 5 katova, debelih 5 cm , što je sve zajedno s izolatorima težilo 80 tona.

Pristupiti vrhu se moglo pomoću malog dizala brzine 0.35m/s te sigurnosnim ljestvama. Odašiljač na vrhu je uz pomoć atomskog sata odašiljao radiovalove prosječne snage 2.4 kW. Jarbol je služio kao antena od pola valne duljine (dakle, valovi su bili dugi oko 1300 m).



Na današnji dan, 8. kolovoza 1991. godine, u kasnim popodnevnim satima, jarbol se srušio. Iako se govorkalo o sovjetskoj sabotaži, trojici mrtvih te dvanaestorici ozlijeđenih, sam arhitekt je potvrdio da je jarbol pao zbog pogreške u zamjeni kablova najvišeg kata, zbog čega se jarbol prepolovio, pri čemu se gornji dio zabio u tlo blizu baze, da bi nakon toga pala i donja polovica.

Odgovorni iz građevinske tvrtke su zaradili do 2.5 godina zatvora. U rujnu 1995. je počela obnova koju su žustro zaustavili mještani uz poznato opravdanje da “jarbol zrači”, pa je sve nastavljeno na starom vojnom području Soleca Kujawskog – no izgrađena su dva upola manja jarbola.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.