Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Petrinjska URBACT lokalna grupa o iskustvima iz Heerlena

…”od smetlišta do atraktivnog skijališta”

..."od smetlišta do atraktivnog skijališta"

Projekt City centre doctor financiran je sredstvima iz programa URBACT III, odnosno sredstvima iz EU fondova za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 650 tisuća eura, od čega je za Petrinju namijenjeno 40 tisuća eura. Krajem mjeseca lipnja petrinjska URBACT lokalna grupa boravila je na studijskom putovanju u nizozemskom gradu Heerlenu.

 

ccd

Koordinatorica naše grupe Katarina Ivančić ističe kako projekt traje dvije godine.

Upravo je nizozemski grad Heerlen jedan od 10 gradova partnera na ovom projektu, u kojem su dodaje Ivančić, doznali i naučili jako puno
Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako su u Nizozemskoj mogli vidjeti niz primjera dobre prakse, a na brojnim predavanjima puno su toga i naučili. „Nizozemska i Heerlen je grad koji imao loš primjer u svojoj povijesti, to je grad koji je bio rudarski i najednom se izrodio u nešto sasvim drugo. Primjerice, na jednom brdu gdje je bilo smetlište, danas su napravili najveće skijalište”, istaknuo je Dumbović.

ccd 2

Ovaj nizozemski grad prije je bio orijentiran ka rudarstvu, no 70-tih godina zatvoreni su brojni rudnici, a više od tri tisuće ljudi ostalo je bez posla. Stoga je vlast odlučila napraviti veliki zaokret i danas su jedan od najrazvijenijih gradova u njihovoj regiji.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.