Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Svjetski dan slobode medija

…ne dopustimo da nam oduzmu slobodu govora

...ne dopustimo da nam oduzmu slobodu govora

U nastavku donosimo Priopćenje SNH-a u povodu Svjetskog dana slobode medija

Povodom Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) poziva svoje članove kao i sve druge novinare i medijske radnike u Republici Hrvatskoj da u utorak, 3. svibnja, od 11.55 do 12 sati – tradicionalnom simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine – upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje.

Iako su odredbe iz Zakona o radu jasne, država dopušta pojedinim medijskim kućama da u redakcijama imaju i novinare bez ugovora o radu. Radi se o tzv. lažnim freelancerima, prisilnim slobodnim novinarima, koji kao i stalno zaposleni obavljaju za poslodavce isti posao, ali vidljivo su zakinuti za prava u odnosu na stalno zaposlene novinare, a i nakladnik im može otkazati suradnju kad god poželi, zbog čega oni rade i žive u velikom strahu. Pri tome su zakinuti i mirovinski i zdravstveni fondovi, pa je to jedan od primjera gdje se hrvatska politika našla u čvrstom zagrljaju s kapitalom, na štetu novinara i javnosti, ali i državnog proračuna. Europa je odavno razdvojila lažne od pravih slobodnih novinara, ali Hrvatska još nije.

Ništa se nije učinilo da se riješi netransparentno vlasništvo u našim privatnim medijima, puno je tu tajnih ugovora, preuzimanja, a jedan od važnih ljudi za rješavanje te enigme, odbjegli tajkun Miroslav Kutle, koji je na ovaj ili onaj način povezan s nizom privatnih medijskih kuća (EPH, Večernji list, Slobodna Dalmacija, OTV, Obiteljski radio…), navodno je nedostupan hrvatskom pravosuđu jer se, zamislite, sklonio u susjednoj Bosni i Hercegovini. Ne vjerujemo da je nedostupan, nego će prije biti da mnogo zna o grijesima i “lijevih” i “desnih”, pa je svima dobro dok je on podalje od javne scene.

O nedostatku socijalnog dijaloga dovoljno govori činjenica da nema pregovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru, da nema kolektivnih ugovora niti u većini medijskih kuća, a i tamo gdje postoje, masovno se krše. U nekim medijskim kućama, iako neformalno, zabranjen je sindikat, a u drugima sindikalni su povjerenici proganjani, šikanirani i često najslabije plaćeni.

Na sve to inspekcije zatvaraju oči, one su tu tek kao dekoracija, a ništa bolje nije ni hrvatsko pravosuđe. Ono je suviše sporo da bi bilo učinkovito i pravedno. Nema pravde ako na presudu morate čekati osam i više godina, a nema pravde i ako je ona za novinara preskupa. Odvjetničke su tarife u Hrvatskoj, naime, među najvećima u Europi i snažno destimuliraju novinare, kao i sve ostale radnike, na obraćanje sudu.

Posljednjih godina nije riješen niti jedan slučaj prijetnje novinarima, a imali smo i jedan pokušaj ubojstva. Novinari se, osim toga, grubo ušutkavaju pravilnicima i drugim internim aktima medijskih kuća, zabranjuje im se da o pritiscima i cenzuri kojima su izloženi u redakciji javno progovore.

Na HRT-u imamo političko kadroviranje, pa kod svake promjene vlasti dolazi do “hokejaških” izmjena urednika i novinara, umjesto da se stvori ambijent u kojem će javna televizija biti istinski javni servis u kojem će dominirati novinari i urednici profesionalci, a političkoj će smjeni biti podložno samo nekoliko vodećih ljudi.

Nova vlast u Hrvatskoj već se okomila na neprofitne medije i smanjila im ili ukinula dotacije, a slično se događa i s listovima nacionalnih manjina kao što je list talijanske manjine La Voce del Popolo. Što je sljedeće, hoće li država nakon dnevnog lista Vjesnik ukidati i druge medije?

George Washington, jedan od osnivača SAD-a, upozorio je jednom: “Ako nam oduzmu slobodu govora, onda ćemo glupi i nijemi, možda poput ovaca, bespomoćno stajati u redu za klanje”.

Nemojmo dopustiti da nam oduzmu slobodu govora! Nismo nemoćni, treba nam samo više inicijative, ako treba i pobune i prosvjeda. I više solidarnosti!

Novinari moraju jasno iskazati svoj stav protiv ideoloških ratova jer oni ne pridonose općem dobru nego interesima ideoloških skupina koje na taj način žele zakamuflirati kriminal i korupciju na visokim razinama vlasti. Umjesto novinarstva koje će služiti “lijevoj” ili “desnoj” opciji, mi smo za novinarstvo koje će političari uvažavati.


 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.