Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Svjetski dan slobode medija

…ne dopustimo da nam oduzmu slobodu govora

...ne dopustimo da nam oduzmu slobodu govora

U nastavku donosimo Priopćenje SNH-a u povodu Svjetskog dana slobode medija

Povodom Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) poziva svoje članove kao i sve druge novinare i medijske radnike u Republici Hrvatskoj da u utorak, 3. svibnja, od 11.55 do 12 sati – tradicionalnom simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine – upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje.

Iako su odredbe iz Zakona o radu jasne, država dopušta pojedinim medijskim kućama da u redakcijama imaju i novinare bez ugovora o radu. Radi se o tzv. lažnim freelancerima, prisilnim slobodnim novinarima, koji kao i stalno zaposleni obavljaju za poslodavce isti posao, ali vidljivo su zakinuti za prava u odnosu na stalno zaposlene novinare, a i nakladnik im može otkazati suradnju kad god poželi, zbog čega oni rade i žive u velikom strahu. Pri tome su zakinuti i mirovinski i zdravstveni fondovi, pa je to jedan od primjera gdje se hrvatska politika našla u čvrstom zagrljaju s kapitalom, na štetu novinara i javnosti, ali i državnog proračuna. Europa je odavno razdvojila lažne od pravih slobodnih novinara, ali Hrvatska još nije.

Ništa se nije učinilo da se riješi netransparentno vlasništvo u našim privatnim medijima, puno je tu tajnih ugovora, preuzimanja, a jedan od važnih ljudi za rješavanje te enigme, odbjegli tajkun Miroslav Kutle, koji je na ovaj ili onaj način povezan s nizom privatnih medijskih kuća (EPH, Večernji list, Slobodna Dalmacija, OTV, Obiteljski radio…), navodno je nedostupan hrvatskom pravosuđu jer se, zamislite, sklonio u susjednoj Bosni i Hercegovini. Ne vjerujemo da je nedostupan, nego će prije biti da mnogo zna o grijesima i “lijevih” i “desnih”, pa je svima dobro dok je on podalje od javne scene.

O nedostatku socijalnog dijaloga dovoljno govori činjenica da nema pregovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru, da nema kolektivnih ugovora niti u većini medijskih kuća, a i tamo gdje postoje, masovno se krše. U nekim medijskim kućama, iako neformalno, zabranjen je sindikat, a u drugima sindikalni su povjerenici proganjani, šikanirani i često najslabije plaćeni.

Na sve to inspekcije zatvaraju oči, one su tu tek kao dekoracija, a ništa bolje nije ni hrvatsko pravosuđe. Ono je suviše sporo da bi bilo učinkovito i pravedno. Nema pravde ako na presudu morate čekati osam i više godina, a nema pravde i ako je ona za novinara preskupa. Odvjetničke su tarife u Hrvatskoj, naime, među najvećima u Europi i snažno destimuliraju novinare, kao i sve ostale radnike, na obraćanje sudu.

Posljednjih godina nije riješen niti jedan slučaj prijetnje novinarima, a imali smo i jedan pokušaj ubojstva. Novinari se, osim toga, grubo ušutkavaju pravilnicima i drugim internim aktima medijskih kuća, zabranjuje im se da o pritiscima i cenzuri kojima su izloženi u redakciji javno progovore.

Na HRT-u imamo političko kadroviranje, pa kod svake promjene vlasti dolazi do “hokejaških” izmjena urednika i novinara, umjesto da se stvori ambijent u kojem će javna televizija biti istinski javni servis u kojem će dominirati novinari i urednici profesionalci, a političkoj će smjeni biti podložno samo nekoliko vodećih ljudi.

Nova vlast u Hrvatskoj već se okomila na neprofitne medije i smanjila im ili ukinula dotacije, a slično se događa i s listovima nacionalnih manjina kao što je list talijanske manjine La Voce del Popolo. Što je sljedeće, hoće li država nakon dnevnog lista Vjesnik ukidati i druge medije?

George Washington, jedan od osnivača SAD-a, upozorio je jednom: “Ako nam oduzmu slobodu govora, onda ćemo glupi i nijemi, možda poput ovaca, bespomoćno stajati u redu za klanje”.

Nemojmo dopustiti da nam oduzmu slobodu govora! Nismo nemoćni, treba nam samo više inicijative, ako treba i pobune i prosvjeda. I više solidarnosti!

Novinari moraju jasno iskazati svoj stav protiv ideoloških ratova jer oni ne pridonose općem dobru nego interesima ideoloških skupina koje na taj način žele zakamuflirati kriminal i korupciju na visokim razinama vlasti. Umjesto novinarstva koje će služiti “lijevoj” ili “desnoj” opciji, mi smo za novinarstvo koje će političari uvažavati.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.