Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

EMISIJE

Pitali ste Centrifugu

…kako sankcionirati one koji ispisuju grafite i tamo “gdje ne treba”

...kako sankcionirati one koji ispisuju grafite i tamo "gdje ne treba"

 

Vi ste pitali : Na koji način se može spriječiti ili sankcionirati „šaranje“ , odnosno ispisivanje „grafita“ po kućama s novouređenim fasadama?

– Ovaj oblik društveno neprihvatljivog i nezakonitog ponašanja pojedinaca kažnjiv je po Kaznenom zakonu za djelo „Oštećenje tuđe stvari“ te po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, odgovaraju iz PU sisačko-moslavačke.

Osim što je takvo ponašanje nezakonito i kažnjivo sukladno navedenim zakonima, neke jedinice lokalne uprave i samouprave su Odlukama o komunalnom redu propisale novčano kažnjavanje fizičkih osoba koje ispisuju grafite na javnim površinama. Među njima je i Grad Sisak te je Odlukom o komunalnom redu grada Siska, člankom 25. stavak 3. za šaranje, nagrđivanje grafitima, crtanje ili prljanje komunalnih objekata, uređaja i drugih ukrasnih predmeta u općoj uporabi, zapriječena novčana kazna od 1000 kuna.

U prevenciji ovakvih djela, odnosno nedjela, vrlo je važna suradnja policije, građana i komunalnih redara, odnosno pravovremena reakcija s ciljem zatjecanja počinitelja u izvršenju djela te što žurnijeg izvješćivanja policije radi poduzimanja daljnjih odgovarajućih mjera i radnji.

Smanjenju činjenja ovakvih djela uvelike može doprinijeti i proaktivno djelovanje u vidu tehničke i fizičke zaštite, kao što je adekvatna i pravilno raspoređena javna ili privatna rasvjeta objekata, video nadzor na samom objektu ili objektima u blizini, nazočnost zaštitarskih službi ili nadzor od strane zaposlenika objekata.

 

Centrifuga utorkom od 12,30 sati!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.