Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Križevo u Sisku

Svetkovina Uzvišenja Sv. Križa svečano je proslavljena u ponedjeljak 14. rujna u Sisačkoj katedrali

Svetkovina Uzvišenja Sv. Križa svečano je proslavljena u ponedjeljak 14. rujna u Sisačkoj katedrali

Svetkovina Uzvišenja Sv. Križa svečano je proslavljena u ponedjeljak 14. rujna u Sisačkoj katedrali. Misno slavlje predvodio je kanonik Stolnog Kaptola Svetog Križa i župnik u Hrvatskoj Dubici, ovogodišnji zlatomisnik, preč. Milan Begić, a propovijedao je prepošt Kaptola mons. Marko Cvitkušić. U koncelebraciji bili su domaći župnik preč. Marko Karača, kanonici Stolnog Kaptola kao i svećenici susjednih sisačkih župa.

Na početku sisački biskup Vlado Košić uručio je zlatomisniku Begiću Odlikovanje sv. Kvirina za osobite zasluge u Sisačkoj biskupiji. „Primite ovo odlikovanje sv. Kvirina za osobite zasluge u Sisačkoj biskupiji kao izraz zahvalnosti mene osobno i Sisačke biskupije za vaše vjerno svećeničko i kanoničko služenje u župi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici i Stolnom Kaptolu Svetog Križa u Sisku“, rekao je biskup pročitavši dio iz povelje Odlikovanja.



Govoreći u prigodnoj propovijedi o križu, najvećoj svetinji, propovjednik mons. Cvitkušić je istaknuo da je na križu raspeta ljubav za nas, na našu vječnu sreću. „Križ je simbol Božanske dobrote prema svakome čovjeku. Zato nam je križ svet! I mi se moramo boriti protiv svega onoga ono što nas dijeli od te dobrote“.

Zatim je propovjednik istaknuo da i mi moramo nositi svoj križ. „I naš subrat, zlatomisnik Milan Begić počeo se družiti s križem već u ranoj mladosti, kada je poslije završenog petog razreda na Šalati morao prekinuti školu, jer po tadašnjem zakonu djeca mlađa on 15 godina nisu smjela pohađati vjersku školu. Milan je školovanje nastavio u Ljubiji, a poslije tri godine vraća se u sjemenište. Godine provedene na odsluženju vojnog roka, te u dušobrižništvu u pet župa pratila su raznovrsna podmetanja, zastrašivanja i poniženja od strane bezbožnog komunističkog režima.



Prečasni Begić je beskompromisno svjedočio svoju vjeru posebno u tim teškim vremenima komunizma kada je ona bila zatirana i svim mogućim sredstvima gažena. Uzdizao je u povjerenom mu puku nadu i pouzdanje. Oko sebe je širio kršćanski optimizam po nadi koja je iščekivanje uskrsnuća i života vječnoga.

Zlatomisnik Begić je kao svećenik bio čovjek kršćanske ljubavi i služenja. Nastojao je pomoći potrebnima posebno u teškim godinama Domovinskog rata kada je sa svojim župljanima morao provesti sedam godina u progonstvu. Sva ta spasonosna trpljenja još su ga dublje povezala s Kristom i njegovom tajnom otkupljenja“, zaključio je mons. Cvitkušić.



Na kraju okupljenima se obratio domaći župnik Karača čestitavši svima svima Križevo, kao i zlatomisnik Begić koji je zahvalio svima koji su mu tijekom života bili podrška na njegovom svećeničkom putu.

Misi je prethodila molitva Večernje kanonika Stolnog Kaptola Sv. Križa, a nakon mise brojni okupljeni vjernici nastavili su druženje u pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.