Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Aktivnosti projekta “Biljna banka Banovine”

Kamena temeljca banke domaćih sorti sjemena Banovine

Kamena temeljca banke domaćih sorti sjemena Banovine

Projekt Biljna banka Banovine predstavila je Martina Mladenović ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine koji projekt provodi zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 

 

Genetski fond i biološka raznolikost biljnih vrsta na području Hrvatske izrazito su ugroženi i prijeti im trajno nestajanje, a slično se može reći i za regiju Banovine, opustošenu ratnim razaranjima, raseljenim stanovnicima, miniranim zemljištem i teškim uvjetima života u toj ruralnoj regiji. Za razliku od drugog kulturnog i duhovnog nasljeđa koje ako se o njemu ne vodi sustavna briga, propada sporije, biološko nasljeđe brzo propada te jednom izgubljenu sortu ili eko populaciju nemoguće je rekonstruirati.

 

os2 Interpretacijski centar baštine Banovine, upravo zbog tih činjenica, ovim projektom želi pripomoći:

 

Vođeni idejom osvještavanja lokalne zajednice o važnosti prehrambenog suvereniteta, sutra, u srijedu 11. listopada, s početkom u 9 sati će se na Tržnici u Glini, u sklopu građanske akcije Biljna banka Banovine, održati razmjena sjemenja povrća, voća, začinskog bilja i cvijeća.

 

 

 

 

Projekt Biljna banka Banovine poslužio bi kao odskočna daska i instrument osvještavanja važnosti čuvanja biološke raznolikosti, domaćih sorti sjemena i kamen temeljac banke sjemena koju bi se proširilo na ostale gradove i općine Banovinske regije. – zaključila je Mladenović.

Bez naslova

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.