Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Održan Sisak MetalFest

U prostorijama Metalurškog fakulteta u Sisku

U prostorijama Metalurškog fakulteta u Sisku

Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Metalurškim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Gradskim muzejom Sisak i Konzervatorskim odjelom u Sisku Ministarstva kulture organizirala je „Sisak MetalFest“ u prostorijama Metalurškog fakulteta u Sisku.

 

Sisak MetalFest jedna je od aktivnosti projekta „Nova industrijska kultura u Središnjoj Europi – InduCult 2.0“ financiranog sredstvima programa Interreg Središnja Europa 2014-2020 u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

20170918_104754

 

Projekt su inicirale regije s dugogodišnjom industrijskom tradicijom iz 8 zemalja: Njemačke, Austrije, Republike Češke, Italije, Slovenije, Poljske, Belgije i Hrvatske. Njime se nastoji otkriti industrijska kultura tih regija koja ih može pozicionirati kao regije privlačne za rad, život i razonodu.

 

P1090859

 

Dekan Metalurškog fakulteta Sisak Ladislav Lazić ističe kako je nakon provedenih 40 godina u ovoj struci osjećao potrebu učiniti nešto, kako za struku koja je vidjela i ljepših dana tako i za Metalurški fakultet u Sisku.

 

Ovim aktivnostima Metalfesta želimo mlade zainteresirati za metalurgiju koja je 6000 godina na tlu Hrvatske. Time se trebamo ponositi. Povijest nam je korisna kako bismo učili o budućnosti. – rekao je Lazić te ističući potom izvrsnu suradnju s partnerima:

 

 

Prema Industrijskoj strategiji Republike Hrvatske 2014. – 2020., koju je donio Hrvatski sabor 2014. godine, između industrijskih djelatnosti koje se utvrđuju kao strateške djelatnosti u Republici Hrvatskoj, na drugom mjestu je proizvodnja gotovih metalnih proizvoda. U Strategiji vrednovanja i rangiranja industrijskih poddjelatnosti lijevanje metala svrstano je u prvu skupinu „pokretača“ – pojašnjava Lazić.

 

P1090841

 

Sisačko-moslavačka županija ovaj projekt provodi već tri godine. Povod uključivanja županije u projekt je činjenica da su i Sisak i velik dio Sisačko-moslavačke županije povijesno poznati po industriji. – kazao je Marijan Belošević ispred suorganizatora Sisak MetalFesta Sisačko-moslavačke županije.

 

 

Program Sisak MetalFesta obuhvaća zanimljiva izlaganja i radionice, namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola kao i općoj populaciji s ciljem popularizacije vrijednosti industrijske baštine, povezivanju njene prošlosti s potencijalima u sadašnjosti. Programom se potiče djecu i odrasle na proučavanje svoje okoline te se promovira znanstveni način razmišljanja.

 

P1090851

 

Nakon predavanja dekana Lazića pod nazivom “Vremeplov Metalurškog fakulteta” uslijedile su brojne edukativne i zanimljive prezentacije među kojima je i “Sisak – grad metala” – prezentacija o ulozi metala u razvoju grada Siska kroz povijest.

 

“Priča o metalima” prezentacija o važnosti metala i njihovoj uporabi u svakodnevnom životu, sadržavala je nekoliko predavanja: “Sveprisutni metali”, “S metalima u svemir”, “Metali u umjetnosti” i “Legure s prisjetljivošću oblika”.

 

P1090862 P1090863

 

Za prisutne učenike priređene su “Kemijske čarolije” – pokusi prilagođeni uzrastima učenika. Pa je tako jedna grupa učenika sudjelovala u pokusima: “Metali kao vodiči topline”, “Sublimacija” i “Može li se napraviti zlato?” dok je druga grupa mogla u kvizu osvojiti vrijedne nagrade.

 

Sve aktivnosti su za sudionike bile besplatne.

 


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.