Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Treći Susret ministranata Sisačke biskupije

Susret je okupio oko 400 ministranata iz svih osam dekanata

Susret je okupio oko 400 ministranata iz svih osam dekanata

Treći Susret ministranata Sisačke biskupije održan je u subotu 6. svibnja u Svetištu Majke naših stradanja u Gori. Susret je okupio oko 400 ministranata iz svih osam dekanata, a kako je u biskupiji u tijeku Godina djece susret se odvija pod geslom „Takvih je kraljevstvo nebesko“ (usp. Mt 19,14).

Cjelodnevni program bio im je ispunjen brojnim duhovnim, zabavnim i sportskim sadržajima koji su zajedno s povjerenikom za pastoral duhovnih zvanja vlč. Ivanom Grbešićem pripremili župljani župe Gora, članovi petrinjske Marijine legije, članovi zajednice Kursiljo, sestre Milosrdnice iz Zagreba te sisački bogoslovi i sjemeništarci.


_MG_8487


Vrhunac ovogodišnjeg susreta bilo je svečano misno slavlje koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom vlč. Ivanom Grbešićem, rektorom svetišta preč. Paškom Glasnovićem i petnaestak svećenika.

Na početku biskupa i sve okupljene pozdravio je preč. Glasnović izrazivši veliku radost što je ovaj susret prerastao u tradicionalno događanje.

U homiliji biskup je istaknuo kako današnji dan nudi mnogo lijepih misli, podsjetivši i kako je danas prva subota u mjesecu, posvećena Blaženoj Djevici Mariji, dan kada se osobito moli za duhovna zvanja.

„Sutra je Nedjelja Dobrog pastira, a danas još slavimo i spomendan sv. Dominika Savija, zaštitnika ministranata. Taj petnaestogodišnji dječak bio je učenik sv. Ivana Bosca te je proslavio vaš poziv i danas svi znaju da ministrant može biti svet. Zato na današnji dan trebate se njemu moliti da svi budemo kao što je bio on. Kada su ga jednom prilikom u školi optužili da je kriv za neki nestašluk, iako nije bio kriv, on se nije želio braniti nego je za kaznu morao klečati. Drugi dan, kada je učitelj saznao za njegovu nevinost pitao ga je zašto se nije branio, a on je rekao: ‘ja sam se htio ponijeti kao naš Gospodin Isus koga su optužili i raspeli, a On je šutio’. Tako da doista nekada treba znati podnijeti krive optužbe i trpjeli kao Isus.“, rekao je biskup dodavši kako iako je umro vrlo mlad sv. Dominik je živio sveto te ga je papa Pio XII. ubrzo i proglasio blaženim i svetim.


_MG_8456


U nastavku govoreći o čitanju iz Djela apostolskih biskup je rekao kako ono govori o sv. Petru.

“On je kao prvi apostol posebno imao snagu Duha Svetoga i čuli smo kako je poslije Isusova uskrsnuća bio u gradu Jopi gdje je umrla neka djevojčica imena Tabita, što znači Košuta. Već su je i izložili i plakali za njom kada je došao Petar. Istjeravši sve iz te sobe rekavši ‘extra omnes – svi van ‘ Petar je molio Isusa: ‘Ti koji si uskrsnuo od mrtvih oživi ovu djevojčicu da tebi služi, da ne budu tužni njezini roditelji…’. I ona je ustala, Petar joj je dao ruku i vratio je roditeljima. Ta radosna zgoda nam govori da Duh Isusov oživljava i danas, samo je potrebno imati povjerenja. Sveti Petar nije sam ništa posebno učinio samo je molio Isusa da ozdravi i oživi tu djevojčicu. Tako ga i ja molim da oživi sve one umorne i bezvoljne među vama, da vam dadne radost u srcu. To je promjena koju On može učiniti, mi to znamo i u to vjerujemo“, poručio je biskup okupljenima podsjetivši kako je ovaj cijeli mjesec posvećen Majci Božjoj te pozvao na molitvu posebno njoj.

„Mi se nalazimo u marijanskom svetištu Majke Božje Gorske i ovdje piše: ‘Majko Božja Gorska, Isusova Mati, Sunce naših stradanja, ne prestani nam sjati’. I doista Marija je naše sunce koje nas obasjava. Marija je sva živjela iz ljubavi, žrtvovala se za Isusa, ali se žrtvovala i žrtvuje za nas, njegove učenike“.

Nakon popričesne molitve okupljene je pozdravio povjerenik za pastoral duhovnih zvanja vlč. Ivan Grbešić. On je zahvalio svima koji su se ugradili u ovaj susret, poručivši ministrantima kako su ovi susreti prethodnih godina dali nekoliko duhovnih zvanja te da se ne boje odazvati na Kristov poziv.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.