Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović danas je obišao obiteljska poljoprivredna gospodarstva čiji su vlasnici uz pomoć Razvojne agencije Petra dobili bespovratna sredstva kroz Program ruralnog razvoja za mala poljoprivredna gospodarstva i za mlade poljoprivrednike.

Dejan Vrga na svom obiteljskom gospodarstvu u Donjoj Pastuši nekada se bavio proizvodnjom mlijeka, a danas uzgaja janjce. Kako kaže, to je puno isplativije, ali i manje zahtjevno. Iz Programa razvoja za mlade poljoprivrednike dobio je potporu u iznosu od 50 tisuća eura:

 

 

???????????????????????????????

 

Petrinjski kraj, dodaje Vrga, ima veliki poljoprivredni potencijal:

 

 

???????????????????????????????

 

Projekt kojim je OPG Zorice Vrge dobio znatna financijska sredstva svojim su radom omogućili djelatnici Petrinjske razvojne agencije PETRA, ponosno je istaknula Lana Modrovčić Ljubojević, likvidatorica agencije:

 

 

???????????????????????????????

 

A to je samo jedan u nizu projekata na kojima se trenutno radi u agenciji:

 

 

Kada su se prvi povratnici počeli vraćati u svoje domove 2000.godine, ovdje je bila jako teška situacija. Uvjeti su bili gotovo bezizlazni i tada je izgledalo kao da je ovaj prostor izgubio svoju šansu, naglasio je gradonačelnik Darinko Dumbović te dodao:

 

 

???????????????????????????????

 

Ovdje se radi o proizvodnim radnim mjestima i o ekološkoj poljoprivredi i stočarstvu i ovo je odličan primjer koji pokazuje da naše područje ima šansu za razvoj i sretnu budućnost, zaključio je Dumbović.

Gradonačelnik je obišao i imanje Jovana Gvoića, vlasnika malog OPG-a Gvoić u Jošavici. I on je zahvaljujući PETRI iz fondova Europske unije povukao iznos od 15 tisuća eura, dio kojega je već i iskoristio:

 

 

???????????????????????????????

 

Gvoić se svinjogojstvom bavi dvije godine i jedan je od članova Udruge banijske šare svinje:

 

 

???????????????????????????????

 

Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj kazao je kako Grad već godinama prati razvoj ovog malog OPG-a:

 

 

???????????????????????????????

 

Marić je također dodao kako se Grad Petrinja nalazi na prvom mjestu u državi po izdvajanjima za poljoprivredu i gospodarstvo sa čak 4,6% ukupnih proračunskih sredstava što je oko 5 milijuna kn godišnje. Tim se iznosom, kroz nekoliko kategorija potpora- od zapošljavanja, sufinanciranja kamata i kapitalnih projekata u poljoprivredi i gospodarstvu do sufinanciranja uzgoja banijske šare svinje i nastupa na sajmovima, nastoji potaknuti novu i modernizirati postojeću poljoprivrednu proizvodnju.

Gradonačelnik u obilasku mladih i malih poljoprivrednika na petrinjskom području!
0.00(0 glasova)
Komentara(0)

Napišite komentar