Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Zeleno – plava zipka Hrvatske”

Predstavljanje Moslavine i SMŽ u Europskom parlamentu

Predstavljanje Moslavine i SMŽ u Europskom parlamentu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u utorak, 28. ožujka u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizira izložbu “Zeleno-plava zipka Hrvatske” koju će u 18 sati otvoriti predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

“Iznimno sam sretna što ću Europi predstaviti svoju Moslavinu i Sisačko-moslavačku županiju, njezine prirodne ljepote te bogatu kulturnu baštinu zahvaljujući kojoj ovaj kraj Hrvatske i danas privlači mnogobrojne turiste. U središtu izložbe zadivljujuće su fotografije našeg bisera, Parka prirode Lonjsko polje koje je osigurala Hrvatska turistička zajednica, najavila je Petir.

Osim fotografija Parka prirode Lonjsko polje, dio su izložbe i četiri suvenira specifična za pojedine mikroregije Sisačko-moslavačke županije – Turopoljska kuća, Petrinjska stucka, Moslavačka nošnja i Sisački nakit.

Izložbu prati i tematska konferencija na kojoj će biti predstavljene glavne gospodarsko-turističke manifestacije Sisačko-moslavačke županije – “Voloderske jeseni”, “Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici”, “Letovanić – selo pokraj Kupe” kao i potencijal Lječilišta Topusko.

“Voloderska jesen”, najveća je i najstarija manifestacija posvećena berbenim običajima koja predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji, a ove se godine od 15. do 17. rujna održava jubilarna 50. „Voloderska jesen“. Osim u Voloder, raznolik i zanimljiv program, uz neobičan šarm malog grada uz rijeku Unu svake godine privuče na desetke tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja i na Kestenijadu u Hrvatsku Kostajnicu. Ona se ove godine od 6. do 8. listopada održava jubilarni dvadeseti put.

Na konferenciji će zastupnica Petir predstaviti i najslikovitije i najopjevanije mjesto Općine Lekenik, smještene u blizini grada Siska – Letovanić, selo pokraj Kupe. U njemu se od 2004. godine održava i istoimena dvodnevna kulturno-turistička manifestacija dok je narodna pjesma odavno poznata izvan granica Hrvatske. Zadnjega vikenda u kolovozu u sklopu proslave Bartolova (26. i 27. kolovoza 2017.) „Letovanić, selo pokraj Kupe“ promovira ruralno područje lekeničkog Pokuplja, prekrasnu prirodu te bogatu kulturnu baštinu.

Petir EPP

Osim manifestacija, u Europskom će se parlamentu predstaviti i Lječilište Topusko, lječilišni centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju termalnom ljekovitom vodom koja je po svojoj kvaliteti druga u Europi. Ono je zahvaljujući izvoru termalne vode koja je hipertermna, prosječne temperature oko 68°C, izbija iz dubine od 1500 te je vulkanskog podrijetla još od 19. stoljeća vrlo popularno okupljalište moćnih i bogatih velikaša i plemića, kao i ostalih gostiju koji su u Topusko dolazili iz Francuske, Italije, Velike Britanije i Njemačke, kako bi uživali u svježem zraku i ljekovitoj vodi.

Nakon otvorenja izložbe nastupit će i najstarije folklorno društvo na području grada Kutine KUD Repušnica, a moći će se kušati i autohtoni seljački proizvodi s OPG-a udruženih u Zajednicu proizvođača Sisačko-moslavačke županije te vina naših vinara iz udruge “Škrlet”.

Izložba je u Europskom parlamentu otvorena do 31. ožujka.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.