Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Dumbović: Ne želimo da SMŽ bude odlagalište nuklearnog otpada!

Završena Javna rasprava

Završena Javna rasprava

Darinko Dumbović, saborski zastupnik Narodne stranke – reformista i gradonačelnik Petrinje, poručio je na konferenciji za medije kako se zajedno s građanima Sisačko-moslavačke županije žestoko protivi tome da ta županija postane destinacija nuklearnog otpada, odnosno da se tamo napravi odlagalište za otpad iz nuklearne elektrane Krško.

Dumbović smatra kako se naša županija mora razvijati u smjeru razvoja ekološke proizvodnje i uzgoja domaćih proizvoda.

„Gotovo nezapaženo od javnosti i medija , na stranicama Državnog  zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost , 15. veljače 2017.  objavljeni su rezultati Javne  rasprave o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš i nacrtu prijedloga Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva. Ostali smo neugodno iznenađeni da je najveći dio primjedbi ili prijedloga  odbijen, tj. nije prihvaćen.

Ukratko ću podsjetiti da je lokacija Trgovska gora , Općina Dvor ostala jedina potencijalna lokacija za odlaganje nuklearnog otpada nakon što je Agencija za posebni otpad od Vlade dobila mandat da utvrdi potencijalne lokalitete. Hrvatska je 1998. imala 34 takva lokaliteta, a s vremenom su ostala četiri – Papuk, Psunj te Moslavačka i Trgovska gora. Papuk i Psunj tada su političkim lobiranjem otpali, a kasnije i Moslavačka gora.Lokacija Trgovska gora nije imala moćne političke zaštitnike i ostala je kao jedina mogućnost.

Obzirom da sam jedan od mnogih koji su aktivno sudjelovali u javnoj raspravi, a kao saborski zastupnik dolazim upravo iz SMŽ i područja Banovine gdje se nalazi lokacija Trgovska gora, još jednom apeliram na Vladu da temeljito razmotri sve argumente ZA i PROTIV, prije nego donese svoju konačnu ocjenu.

Ako Vlada prihvati Nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, onda treba i donijeti odluku prema kojoj područje od Kupe do Une proglašava neperspektivnim ,a SMŽ županijom nuklearnog otpada.Tada ćemo postati nacionalno nuklearno smeće, pa ćemo bar znati gdje smo i da za nas nema budućnosti!, zaključuje saborski zastupnik i gradonačelnik Petrinje Dumbović.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.