Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Noć muzeja u Novskoj

Izložba posvećena glazbi

Izložba posvećena glazbi

Brojne obrazovne i kulturne institucije i ove su se godine tradicionalno uz razne programe održale „Noć muzeja“, manifestaciju koju je pokrenulo Hrvatsko muzejsko društvo, a u Novska se ovom projektu obilježavanja priključila 2009. godine.

Muzeji i Galerije otvorile su svoja vrata, posjetitelji su besplatno razgledali muzejske postave, izložbe, a priređeni su mnogobrojni edukativni sadržaji, predavanja, radionice te se moglo  duboko u noć uživati i u zabavnim programima.

 

MUZEJ_NOC2_270117

 

Prethodnih godina građani Novske mogli su tijekom „Noći muzeja“ razgledati veliku obiteljsku zbirku predmeta „Zbirke Sajko“, a za ovogodišnju, sakupljači, Živko i Željko Sajko, u prostoru Galerije POU Novska, priredili su izložbu, posvećenu glazbi, razvoju tehničkih uređaja i aparatima  za reprodukciju i bilježenje zvuka kao i fotografiji.

 

MUZEJ_NOC5_270117

 

Izloženo je više starih gramofona, od onih koji su služili za reprodukciju gramofonskih ploče, iz 19 stoljeća, koji su se pokretali ručno, do modernijih koji su „vrtjeli„  ploče na 78, 33 i 45 okretaja, kao i nekoliko raznih vrsta magnetofona.

 

MUZEJ_NOC3_270117

 

Kroz postav izložbe o predmetima je govorio Željko Sajko, sakupljač, rekavši da je kao podlogu za projekciju fotografija odabrao glazbu, šlagere iz razdoblja kada su fotografije  snimljene, od 60- tih do 80.-tih godina prošlog stoljeća, na kojima su Novljani fotografirani u raznim aktivnostima pa tako izložba predstavlja poseban glazbeni i slikovni vremeplov vremena.

 

MUZEJ_NOC7_270117

 

– U našoj Zbirci imamo gramofonske ploče starije više od jednog stoljeća, još se mogu preslušati uz pucketajući zvuk od mnogobrojnih slušanja. Gramofonske ploče mnogi su zaboravili, a mlađe generacije nisu niti imali priliku nikada čuti kako zvuči glazba s LP-a ili singl ploče. Tijekom vremena ploče i gramofone su zamijenili magnetofoni, kazetofoni, kao i drugi nosači zvuka, CD-i i drugi mediji za bilježenje glasa i glazbe, rekao je Željko Sajko.

 

MUZEJ_NOC4_270117

 

Među izloženim gramofonskim pločama nalazi se i singl Novljanina, Luke Pranića–Luisa, rođenog u Starom Grabovcu, svjetskog putnika i boema koji se okušao i kao pjevač. Stariji Novljani zasigurno će se sjetiti Luisa i pjesme „Anabela“ iz 1975. godine, za koju je glazbu i riječi napisao Đorđe Novković kao i za pjesmu na B strani singla „Jedne zimske noći“. Drugi singl s pjesmama „Gladiole“ i „Julija“, Luke Pranića–Luisa pjevao je 1980. godine.

Izložba se može pogledati do 10. veljače u Galeriji POU Novska.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.