Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Završena prva faza projekta “Pretraživanje i razminiranje poljoprivrednih zemljišta u SMŽ”!

U vrijednosti od 91 milijun kn

U vrijednosti od 91 milijun kn

U Glinskoj poljani, mjestu gdje je prije 14 mjeseci započeo, danas je u prigodnim programom obilježen završetak 1.faze najvećeg projekta razminiranja poljoprivrednih površina u državi. Projektom „Pretraživanje i razminiranje poljoprivrednih površina u Sisačko- moslavačkoj županiji“ razminirana je površina od 13.4 četvorna kilometra područja. Njegova financijska vrijednost iznosila je 91 milijun kuna od kojih su 85% činila sredstva Europske unije, dok je ostatak osigurala država. Obuhvatio je poljoprivredne površine na području Gline, Topuskog, Gvozda i Dvora te Petrinje, Siska i Sunje. Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

??????????

 

Današnjem obilježavanju uspješnog završetka 1.faze prissustvovao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je istaknuo kako novca za ovakve projekte mora biti jer oni omogućuju ostanak mladih obitelji u ruralnim područjima:

 

 

Tijekom čišćenja područja pronađeno je 139 protupješačkih i protuoklopnih mina te 380 komada različitih neeksplodiranih ubojitih sredstava. Završetkom ove 1.faze 1300 hektara postalo je obradivo poljoprivredno zemljište, a nakon završetka druge faze ta će površina obuhvaćati više od 2000 hektara. Iako je Sisačko-moslavačka županija jedna od devet u kojima se razminirava poljoprivredno zemljište, ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec istaknuo je kako je ovdje riječ o najvećem projektu ikad realiziranom u povijesti hrvatskog protuminskog sustava:

 

 

Od 2012.na području Sisačko- moslavačke županije od minsko eksplozivnih naprava smrtno nije stradala niti jedna osoba, a prema županovim očekivanjima, naša županija bi trebala biti potpuno očičšćena od mina do 2018. ili 2019.godine.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.