Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Dumbović ugostio izaslanstvo iz poljskog grada Piotrkow Trybunalski u Hrvatskom saboru

“Sretan sam i zadovoljan i kao gradonačelnik i saborski zastupnik što potičemo prijateljstva”

"Sretan sam i zadovoljan i kao gradonačelnik i saborski zastupnik što potičemo prijateljstva"

Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje, jučer je i kao saborski zastupnik bio domaćin u Hrvatskom saboru gostima iz poljskog grada Piotrkow Trybunalski. Gradonačelnik Chojniak bio je impresioniran viđenim i zahvalio se svom domaćinu na prilici da upoznaju i glavni grad Hrvatske. U svom obraćanju medijima naglasio je:

„Na neki način ovdje mogu upoznati što je važno za Hrvatsku i hrvatski narod o čemu sam inače čitao, no ovo mjesto svjedoči o svemu. U Petrinji sam prvi put, a došli smo radi suradnje s gradom Petrinjom i nadam se da će biti više posjeta. Na kulturnom polju smo već započeli suradnju jer ove godine je kulturno društvo iz Petrinje sudjelovalo na našem Festivalu i tu tradiciju bi smo htjeli nastaviti i ovom prilikom sam donio poziv da petrinjska društva i sljedeće godinu budu naši gosti. Postoje još dva važna područja za suradnju. P

rvo se odnosi na suradnju oba grada na polju razmjene iskustva po pitanju upravljanja gradom a druga suradnja se odnosi na to kako se iskorištavaju financijska sredstva iz Europskih fondova. Zapravo ta suradnja je također već započela i aktualna je za vrijeme posjeta i jednog i drugog gradonačelnika. Treći oblik suradnje koji bismo htjeli ostvariti odnosi se na gospodarsku suradnju i radi se o posredovanju lokalne uprave u ostvarivanju kontakata između lokalnih poduzetnika. Slučajnost je da imamo Mošćenicu uz oba grada i ova dva naziva mjesta potvrđuju bliskost ova dva naroda i svakako su moguće razne suradnje.“


15156830_1324796364238696_5745014473725257043_o 15129599_1324796370905362_7774665380125370776_o


„Sretan sam i zadovoljan i kao gradonačelnik i saborski zastupnik što potičemo prijateljstva i danas je u cijeloj Europskoj uniji bitno imati prijatelje i razmijeniti iskustva koja su bitna za budućnost svega onoga što imamo kroz primjere dobre prakse i jednih i drugih. S velikim zadovoljstvom mogu reći da gradonačelnik Piotrkowa Trybunalski pokazuje veliki senzibilitet za suradnju. Suradnja je započela s obilježavanjem obljetnica naših gradova i kada smo prošle godine gostovali s našim Kulturno umjetničkim društvom Mošćenica i pokazali svoju baštinu i kada smo vidjeli njihovu baštinu i kada smo dobili poziv da sudjelujemo i sljedeće godine na proslavi 800 godina njihovog grada što daje poruku da mi kao grad imamo nešto za ponuditi ali i da države, Hrvatska i Poljska, gaje dobre prijateljske odnose i veleposlanstvo Poljske je već bilo kod nas u Gradu Petrinji gdje im je zanimljivo da investiraju i pokušaju vidjeti na koji način bi investirali gledajući grad kao resurs kada je u pitanju komunalna infrastruktura u koju sada ulažemo preko 500 milijuna kuna i gdje ćemo raditi jedan od novih pročistača što je bliže 60 milijuna kuna.

Mogu reći s velikim zadovoljstvom da su zainteresirani za gospodarski odnos a kako smo u Piotrkowu zasadili simbolično dvije sadnice pitomog kestena i to daje jednu gospodarsku poruku. Prema tome možemo napraviti jednu međudržavnu suradnju i kako i na koji način naša resorna ministarstva mogu iskoristiti prirodne resurse, a tu su nam kapaciteti vode. Kroz tu vodu imamo primjer ultrafiltracije, što smo pokazali i kolegi gradonačelniku, koja je jedna od najsuvremenijih u Europi i može biti jedna dobra šansa da se i tu povežemo. U Poljskoj sam vidio što je Poljska kada su u pitanju EU fondovi i ta iskustva moramo razmjenjivati. Ovo je početak jedne dobre suradnje i to je početak jednog prijateljstva koje moramo gajiti. Ta se prijateljstva rade kroz pjesmu, KUD, gospodarsku priču i na kraju bogatstvo naših država. Tu sad imamo jednu ogromnu šansu koju ne smijemo propustiti.

Kolega gradonačelnik je imao jednu ogromnu želju da dođe ovdje u Sabor i vidi glavni grad Hrvatske i impresioniran je viđenim. Pokazao sam mu što sam mogao kao saborski zastupnik, predstavio neke nacionalne interese ali i interese ljudi koji su nas izabrali. Pojasnio sam kako u našem okruženju imamo problem kao što je centralizirana država a s druge strane moramo to promijeniti kroz zakone. Pokušavam reći da kao gradonačelnik želim biti glas naroda upravo u Saboru.“ – rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje i saborski zastupnik.


15138446_1324796470905352_6474135529639436580_o


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.