Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

XV. Kutinski dani znanosti i umjetnosti

Gošća današnjem naraštaju kutinskih srednjoškolaca bila je dr. Ivana Tucaković

Gošća današnjem naraštaju kutinskih srednjoškolaca bila je dr. Ivana Tucaković

U spomen na rođenog Kutinčanina dr. Gustava Barona, u drugoj polovici 19. stoljeća rektora Sveučilišta u Zagrebu, danas su u SŠ Tina Ujevića u Kutini u organizaciji Ogranka Matice hrvatske održani Kutinski dani znanosti i umjetnosti. Predsjednik MH Kutina Dragutin Pasarić podsjetio je da su 2001. godine počela prva predavanja u vidu “Kutinskih dana znanosti i umjetnosti”. Inicijative i ideje kutinskog Ogranka Matice hrvatske vrlo su dobro prihvaćene u školi koja učenike piprema za akademska zvanja. Da je tomu tako dokazuje i činjenica da su kroz Kutinske dane znanosti i umjetnosti predstavljeni bivši učenici škole, danas ugledni znanstvenici u Hrvatskoj i šire.  

Gošća današnjem naraštaju kutinskih srednjoškolaca bila je dr. Ivana Tucaković. I ona je bivša učenica SŠ Tina Ujevića, koja je diplomiravši fiziku na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu svoje školovanje nastavila na inozemnom sveučilištu u Rimu gdje je i doktorirala na Institutu za nuklearnu fiziku.


iv-ivana


Članovi novinarske sekcije SŠ Tina Ujevića koju vodi prof. Slađana Županc, a s MH koordinira  prof. Vesna Jakovljević, porazgovarali su sa dr. Ivanom Tucaković kako bi saznali sve o njezinu znanstvenom radu, što su prezentirali današnjem skupu. Tako su saznali da u istraživanju okoliša dr. Tucaković primjenjuje nuklearne analitičke metode i tehnike prateći stanje radioaktivnosti s posebnim težištem na rijeke Savu i Dunav te priobalne vode Jadranskog mora. Dr. Tucaković,  osim u Italiji uz stjecanje doktorata bila je sudionica više međunarodnih konferencija i radionica u Grčkoj, Njemačkoj i Poljskoj. 


iv-zbor2


Današnji događaj otvorio je i uveličao zbor SŠ Tina Ujevića, a učenici su nakon predstavljanja dr. Tucaković imali priliku porazgovarati sa znanstvenicom i postaviti joj pitanja. Klara Ćosić, članica novinarske sekcije rekla nam je kako je razgovor sa znanstvenicom bio ugodan i za njih još jedno zanimljivo iskustvo.  

Na kraju ovoga događaja dr. Ivana Tucaković obišla je školu koju danas vidi kao puno opremljeniju nego kada ju je ona pohađala. Učenicima je rekla da se u Hrvatskoj, usprkos negativnostima kojih ima, može ostati.


iva-publika


Njezina je poruka mladima da svoje vrijeme već u srednjoj školi posvete onome što žele jednoga dana raditi u budućnosti. „Treba biti hrabar i ustrajan i ostati među ljudima koji su ti bitni“, rekla je dr. Tucaković koja svojim primjerom pokazuje da uživa u poslu koji radi u Institutu u Zagrebu, iako je zasigurno mogla lako napredovati i u nekoj stranoj zemlji.

Događaju su nazočili Ivanini prijatelji, roditelji, bivši i sadašnji profesori i učenici škole, zamjenik gradonačelnika Kutine Damir Petravić i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine, Andrija Vdović. (gp/ML)


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.