Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Starost je učinkovita

Predstavljeni rezultati projekta „Age is Effective“

Predstavljeni rezultati projekta „Age is Effective“

„Starost je učinkovita – razvoj i implementacija inovativne metodologije za razvoj ljudskih resursa i jačanje zapošljavanja starijih osoba“naziv je projekta koji tijekom 17 mjeseci, od 17.veljače prošle godine provodi slovenska Zaklada za poboljšanje mogućnosti zapošljavanja PRIZMA iz Maribora u partnerstvu sa sisačko-moslavačkom Razvojnom agencijom „Simora“, HGK-Županijskom komorom Sisak i Centrom za razvoj ljudskih resursa iz Slovenije koji djeluje u sklopu Ekonomskog instituta Maribor.

 

P1160400

 

Rezultati projekta predstavljeni su danas u Sisku,u prostoru HGK Županijske komore Sisak na završnoj konferenciji pod nazivom „Kako iskoristiti potencijal 50+ u Sisačko-moslavačkoj županiji“.

 

Natalija Žunko iz Zaklade Prizma, nositelja ovog projekta,kaže kako je glavni cilj bio poticanje radnog potencijala osoba od 50 i više godina.

 

P1160384

 

 

Polaznici u ovoj skupini naučili su izrađivati i svoje karijerne planove kako bi detektirali koja još znanja i vještine trebaju usvojiti da bi bili konkuretni na tržištu rada.

 

 

„Ovo je tek prvi korak – puno se toga još treba učiniti na razbijanju stereotipa o starijim osobama kao manje učinkovitim radnicima.Potrebno je i poslodavce podučiti da zrelija dob nije minus nego plus“, kazala je Žunko.

 

Da su upravo osobe iz kategorije 50+ nedovoljno iskorišteni potencijal,smatra i presjednik HGK Županijske komore Sisak Boris Mesarić.

 

P1160386

 

 

„Hrvatska se već danas suočava s nedostatkom radne snage“, upozorava predsjednik Županijske gospodarske komore.

 

 

Sonja Gavez, voditeljica Centra za razvoj ljudskih resursa u okviru Ekonomskog instituta Maribor kaže kako su u sklopu projekta na temelju provedenih analiza zatečenog stanja napravili preporuke kako poticati zapošljavanje osoba starijih od 50 godina.

 

P1160385

 

 

„Svoju šansu osobe starije od 50 godina, uz potrebne prekvalifikacije, mogu naći u socijalnom poduzetništvu, kaže Gavez.No, dodaje kako država za to treba stvoriti uvjete i poticati ovaj vid poduzetništva.

 

Jedan od partnera u ovom projektu bila je i Razvoja angencija Sisačko-moslavačke županije „SIMORA“.Dio projektnog tima bio je i Ivica Dolić, inače voditelj Odjela za ruralni razvoj u RA Simora.

 

P1160394

 

 

Dvije glavne ciljne skupine ovog projekta bili su osobe starije od 50 godina, nezaposlene i zaposlene kojima prijeti nezaposlenost zbog poslovnih razloga poduzeća te savjetnici za razvoj ljudskih resursa u poduzećima i savjetnici za zapošljavanje u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

 

Snažna promotivna kampanja za razbijanje stereotipa o starijim radnicima, uvođenje fleksibilnih oblika rada – dijeljenje radnog mjesta,rad od kuće, rad sa skraćenim radnim vremenom i generacijski mješovite radne skupine – neke su od preporuka ovog projekta za jačanje zapošljavanja osoba starijih od 50 godina.

 

P1160388

 

Dodajmo kako je vrijednost projekta financiranog sredstima Europske unije iz IPA fonda 189.704,30 eura.Provedba projekta završava 16.srpnja 2016.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.