Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Obilježena 25. obljetnica osnutka SJP „Osa“ Sisak

Uz svečano postrojavanje bivših pripadnika

Uz svečano postrojavanje bivših pripadnika

U Sisku je danas obilježena 25.godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije „OSA“Sisak.

Ova Specijalna jedinica policije Policijske uprave Sisak osnovana je na razini jednog voda u studenom 1990. godine kao jedinica za posebne namjene i to prvenstveno za različite vrste specijalnog osiguranja.

U ožujku 1991. godine odlukom ministra unutarnjih poslova osnovana je Posebna jedinica policije.Početkom lipnja 1991.godine nakon prve značajne popune jedinice, oko 180 ljudi prelazi u 2.gardijsku brigadu i postaju njezina okosnica.U ljeto iste godine dio od preostalih šezdesetak djelatnika raspoređen je kao dodatno pojačanje policijskoj postaji Kozibrod, a dio na ispomoć u Viduševac gdje imaju i prva „vatrena krštenja“.

U Zagrebu, u Policijskoj akademiji, 6.kolovoza 1991. godine formira se Specijalna jedinica policije Sisak s četiri voda, koja nakon popune ima 150 djelatnika koji prolaze ubrzanu vojno-policijsku obuku.Upravo je visoka tehnička obučenost i fizička pripremljenost pomogla jedinici u izvršavanju najtežih zadaća kroz teške ratne godine i različite, gotovo bezizlazne situacije.Profesionalni pristup poslu pomogao je jedinici da od ukupno 500 pripadnika djelatnog i pričuvnog sastava koji su prošli kroz postrojbu, prođu s relativno malim žrtvama obzirom na broj dana terena i akcija u kojima su sudjelovali.Ukupno, tijekom Domovinskog rata, Specijalna jedinica policije OSA, sudjelujući u svim velikim i manjim akcijama na području cijele RH imala je 8 poginulih i 16 ranjenih pripadnika.

Današnje obilježavanje 25. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije „OSA“ Sisak počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim i umrlim pripadnicima „OSA“ u njihovoj nekadašnjoj bazi na Viktorovcu.

 

OSE 2OSE 3

OSE 4OSE 8

OSE 10OSE 7

 

Program je nastavljen misom zadušnicom u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku, a središnji dio obilježavanja bilo je postrojavanje bivših pripadnika Jedinice ispred sisačkog hotela Panonija.

 

DSCN0082DSCN0088

DSCN0075DSCN0086

 

I nakon 25 godina, sjećanja su još živa,kazao je Srećko Telar,predsjednik Udruge SJP „Osa“ i prvi ratni zapovjednik ove jedinice.

 

 

Danas su se, kaže Telar, prisjetili i svojih poginulih i umrlih kolega.

 

 

Župan Ivo Žinić obraćajući se pripadnicima postrojbe prisjetio se i preminulog Đure Brodarca, a članovima OSA poručio:

 

 

„Zajedno smo oslobodili našu Domovinu, zajednički moramo graditi i bolju budućnost za nas i za našu djecu“, poručio je između ostalog Žinić.

U svojstvu izaslanika ministra branitelja Tome Medveda,obratio se predsjednik Udruge Specijalne policije RH Josip Klem koji je „Osama“prenio pozdrave u ime pripadnika Specijalne jedinice policije iz cijele Hrvatske.Prisjećajući se ratnog puta, Klem je rekao:

 

 

„Danas se“, kaže Klem, „govori da branitelji nisu jedinstveni“:

 

 

U ime ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, pripadnicima OSA 25.obljetnicu čestitao je načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke  Marko Rašić.

 

 

Kao izaslanik Hrvatskog sabora,obratio se zastupnik Stevo Culej.

 

 

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović bio je general Mladen Markač:

 

 

Svojim suborcima, Markač je poručio:

 

 

„Mnogi su pokušali oblatiti obrambeni Domovinski rat.No on je bio politički opravdan,vojno – besprijekoran i moralno čist“, rekao je Markač danas u Sisku.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.