Na jučerašnjoj 14. Marinbrodskoj kobasijadi najboljom kobasicom proglašena je ona  Marice Žinić. Od 43 prijavljena uzorka, zlatnu medalju na najstarijoj kobasijadi u Sisačko-moslavačkoj županiji osvojila je domaća glinska kobasica s prikupljenih 73.10 bodova, 1.5 bod više od drugoplasirane.

Romano Božac, profesor u mirovini sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji je već 10 godina predsjednik ocjenjivačkog žirija kaže kako se kvaliteta kobasica iz godine u godinu poboljšava. Ljudi uče, prihvaćaju naše savjete i ove godine sa zadovoljstvom možemo reći da nije bilo niti jedne kobasice ocijenjene kao nevaljale. Prijašnjih godina, pogotovo onih početnih, nije bilo tako:

 

 

P1140520

 

Kobasica može biti ocijenjena s maksimalno 80 bodova, no takva još nije napravljena:

 

 

P1140503

 

Tajna dobre kobasice je u detaljima. Jedan gram više ili manje soli, češnjaka ili paprike najčešće odlučuje pobjednika.Ipak, postoje neka osnovna pravila kojih bi se svi majstori kobasičari trebali pridržavati:

 

 

P1140508

 

Drugoplasirani prema ocjenama ocjenjivačkog suda je Ivo Žinić, Sisačko- moslavački župan i predsjednik Zavičajnog kluba Marinbrod:

 

 

P1140527

 

Marinbrodska kobasijada pokrenuta je prije 14 godina s jasnim ciljem:

 

 

Banska kobasica postat će brend poput slavonskog kulena ili dalmatinskog pršuta, najavio je župan Žinić. Unatoč manjem broju sudionika u odnosu na prošlogodišnju, ovogodišnja Marinbrodska kobasijada daje mu za pravo u jenoj stvari- kvaliteti kobasica. Ona je, kako su istaknuli u žiriju, ove godine doista na najvišem nivou.

 

P1140499

Marica Žinić najbolja na 14. Marinbrodskoj kobasijadi
0.00(0 glasova)
Komentara(0)

Napišite komentar