Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

23. travnja 1564. rođen je William Shakespeare

Jedan od nekolicine najcijenjenijih i najutjecajnijih svjetskih književnika

Jedan od nekolicine najcijenjenijih i najutjecajnijih svjetskih književnika

Na današnji dan 1564. godine rođen je William Shakespeare, britanski književnik. Gotovo ni o jednom drugom piscu ne zna se tako malo kao o Williamu Shakespeareu.

Ličnost pisca, čija su djela poznata cijelom obrazovanom svijetu još uvijek je zagonetka. William Shakespeare rodio se u gradiću Stratford na Avonu 1564. godine, u grofoviji Warwickshire (u isto vrijeme kada je u Rimu umro Michelangelo), kao treće i najstarije muško dijete od osmero djece.

Shakespeare je bio plodan pisac. Pretpostavlja se (jer se ne može sa sigurnošću utvrditi autorstvo svih njegovih drama) da je napisao 34 drame, 154 soneta i nekoliko pjesama. Svojim djelima postao je jedan od nekolicine najcijenjenijih i najutjecajnijih svjetskih književnika. Njegova djela igraju se praktično u svim svjetskim kazalištima, a imaju svoj utjecaj i na druge umjetničke grane (glazba, slikarstvo, film). Sva njegova djela prevedna su na hrvatski jezik. Neka od njegovih djela su Kralj Henrik VI, Hamlet, Romeo i Julija, San Ivanjske noći i mnoga druga.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.