Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

EMISIJE

“Pokraj Kupe, lađane vodice” – u Bakinoj škrinjici predstavljamo program 57. MSF-a Zagreb

Zagrebačke ulice i trgovi u samom središtu grada od 19. do 23. srpnja živjet će u znaku 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb, tradicionalne manifestacije i jednog od najznačajnijih događaja u području folklora i tradicijske kulture u Hrvatskoj. Prošlo je točno sto godina od etnografske pokupske ekspedicije.

Mala skupina entuzijasta i avanturista, zaposlenika i suradnika Etnografskog muzeja u Zagrebu, uputila se u obilazak Pokuplja na, čak i za današnje pojmove, neuobičajen način – ploveći kajacima rijekom Kupom, na relaciji od Karlovca do Siska.

Uz dvojicu muzejskih kustosa, Vladimira Tkalčića i Milovana Gavazzija, na ekspediciji su sudjelovali i dvojica slikara – Srećko Sabljak i Maksimilijan Vanka, te još petero prijateljica i prijatelja: Marija Bohaček rođ. Verlič, Anka Filjak rođ. Bohaček, Maksimilijan Bohaček, Matija i Marijan Filjak. 

U četiri tjedna preplovili su udaljenost od stotinjak kilometara i obišli 34 sela s obje obale Kupe. Istraživali su stanovnike Pokuplja tijekom njihove svakodnevnice i prilikom svečanosti bilježeći tako na fotografijama njihovu svakodnevnu i svečanu odjeću. Također, fotografirane su i tradicionalno sagrađene kuće i gospodarske zgrade. Obilje stečenih spoznaja pretočeno je kasnije u stručne i znanstvene radove, a doživljaji i susreti u likovna djela.

Program 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb obilježit će ovu veliku obljetnicu zanimljivog terenskog pothvata te u glavnom koncertnom programu prikazati folklorne skupine s područja Pokuplja.

U programu smotre sudjeluju i tri društva s područja naše županije: KUD „Pokupljanka” Brest Pokupski, HKUD „Radost” Sela i KUD „Poculica” Letovanić.

U Bakinoj škrinjici o 57. MSF-u razgovaramo s umjetničkim voditeljem dr.sc. Tvrtkom Zebecom, ove nedjelje, 16.srpnja od 10,30 sati.

Još vijesti

EMISIJE

KUD „Tišinčani” Tišina Erdedska organizira 2.folklorne susrete povodom obilježavanja crkvenog zaštitnika sela, Srca Isusova. Ovaj je događaj prošle godine privukao brojne posjetitelje, a bio...

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.