Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Županijska Nagrada za životno djelo posthumno prof. Božidaru Škofaču i književnom povjesničaru Đuri Vidmaroviću

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Sisačko-moslavačke županije bit će dodijeljene dvije nagrade za životno djelo, jedna posthumno prof. Božidaru Škofaču, a druga Đuri Vidmaroviću. Odluka o ovogodišnjim dobitnicima nagrada donesena je na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Prof. Božidar Škofač, rodom iz Letovanića, slikar je koji je  sudjelovao u radu brojnih likovnih susreta i kolonija, te bio član brojnih likovnih udruga, profesor zemljopisa i biologije, osnivač jedne od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj- Etno zbirke Škofač, koja broji više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene hiže i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske, a koji je svojim umjetničkim stvaralaštvom obogatio kulturni izričaj ne samo područja općine Lekenik nego cijele Sisačko-moslavačke županije i šire.

Đuro Vidmarović, književni je povjesničar i kritičar, pjesnik, prevoditelj, TV urednik, prosvjetni djelatnik rodom iz Piljenica, Općina Lipovljani.

Osim dviju nagrada za životno djelo nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodjeljuje se umirovljenom pukovniku Ivici Pandži Orkanu i dr. sc. Sanji Lončar, autorima monografije „Spomen-obilježja Domovinskog rata od 1991. do 1995. u Sisačko-moslavačkoj županiji“ čija je promocija održana u listopadu 2022. godine, a koja donosi pregled više od 300 spomen-obilježja na području Sisačko-moslavačke županije te svjedoči o stradanju tog kraja u Domovinskom ratu.

Nagrada za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju ide Zakladi Marin Čilić koja je humanitarno-sportskim događajem i sportskim aktivnostima omogućila izgradnju dva sportska terena u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici koje koriste djeca i mladi s područja Banovine i Pounja, te doprinijela promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Još vijesti

KULTURA

Sisačko-moslavačka županija objavila je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Sisačko-moslavačke županije za 2024. godinu. Poziv je otvoren za podnošenje prijava...

VIJESTI

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u subotu, 30. rujna 2023. godine s početkom u 10 sati organizira kreativnu radionicu za djecu “Jesen u centru”. Kreativne...

Sisak

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak konferencijom za medije predstavio je veliki projekt Sisačko-moslavačke županije koji će se realizirati u narednom razdoblju, odnosno izgradnju nove zgrade...

SMŽ

Danas je u Sisku održana 19. sjednica Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije. U nastavku donosimo audio snimku Aktualnog sata.

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.