Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Više od 40 izlagača sa 80 grla stoke sudjelovalo je na 14. Izložbi stoke održanoj u Popovači

Pod  pokroviteljstvom Grada Popovače u subotu, 03. lipnja održana je 14. županijska Izložba stoke Sisačko – moslavačke županije na kojoj je bogatstvo stočnog fonda Županije predstavilo preko 40 izlagača koji su prezentirali ukupno 80 grla stoke.

U organizaciji su sudjelovali i Središnji savez udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac, Turistička zajednica Grada Popovače, Kinološko društvo Popovača i Društvo uzgajivača malih životinja, Konjogojska udruga Moslavina te Hrvatska agencija za poljoprivredu i razvoj.

Izložba je organizirana s ciljem da se stočarima, stručnjacima i svim ostalim posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke te u konačnici pridonese unaprjeđenju stočarstva na ovom području.

 „Kao izrazito stočarski kraj u zagrljaju Lonjskog polja, sa tradicijom održavanja jednog od najvećih stočnih sajma u Republici Hrvatskoj, već četrnaestu godinu Grad Popovača sa zadovoljstvom ima ulogu domaćina Županijske izložbe stoke Sisačko- moslavačke županije. Sukladno mogućnostima uz pomoć partnera na ovoj smo Izložbi prikazali ono najbolje što imamo, predstavili uzgojno- selekcijski rad, a trud uzgajivača prigodno nagradili. Osim toga, imali smo i bogat popratni program, što su posjetitelji dobro prihvatili” – zaključio je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode te izaslanica župana Anita Sinjeri- Ibrišević ovom je prilikom naglasila kako je organizacija ove Izložbe od životne važnosti za naše poljoprivrednike.

„Napokon naši poljoprivrednici mogu pokazati ono što rade cijele godine, u što ulažu, te se i u ovim teškim vremenima vidi njihov napredak, ali vidimo da oni i dalje ne gube volju i vjeru u to da poljoprivreda treba opstati. Situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji, a što se stočarstva tiče, raznolika je.

U kopitarima smo na prvom mjestu u Hrvatskoj i to je za svaku hvalu, a što se govedarstva tiče, situacija je kao i u ostatku zemlje loša, te bilježimo kontinuirani pad. Zato želim naglasiti da je Županija prepoznala taj problem i da u okviru svojih mogućnosti i daje određene potpore uzgajivačima, ali je i spona između njih i važnih im institucija.

Nadam se da ćemo zajedničkim radom pomoći našoj poljoprivredi i da ćemo ustrajati na tome da ona i dalje ostane jedna od najvažnijih grana gospodarstva. Zahvaljujem stoga i Gradu Popovači i gradonačelniku na ustrajnosti u organizaciji ove Izložbe.“ – rekla je pročelnica.

Manifestaciju je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak,t u ovoj prigodi istaknuo:

„Ova Izložba oslikava tradiciju ali i napor uzgajivača koji se ulaže u poboljšanje proizvodnje. Kroz ovaj uzgojno-selekcijski rad koji se održava i osigurava putem Ministarstva poljoprivrede i naših institucija, ova Izložba doprinosi jačanju položaja uzgajivača u okviru stočarske proizvodnje, a kako bi se ispunili ciljevi kojima težimo.

Dakle, Ministarstvo i Vlada teže povećanju proizvodnje u stočarstvu, prije svega u govedarskoj i svinjogojskoj proizvodnji.

Ova Županija ima iznimno velike potencijale za razvoj stočarske i ratarske proizvodnje, kako bi se olakšala ova teška situacija, Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je i nove mjere“ – poručio je okupljenim uzgajivačima Tugomir Majdak.

Više vijesti

SMŽ

U organizaciji Općine Majur, a povodom Međunarodnog dana vune, u subotu, 13. travnja održan je II. Festival vune u Woonko – Centru vune u...

SMŽ

Radionice, glazbeni nastupi, povijesna uprizorenja, kulturna i sportska događanja samo su dio onoga što vas očekuje u Parku prirode Lonjsko polje u 2024. godini

EMISIJE

U ovotjednoj emisiji Srijedište ugostili smo direktoricu županijske Turističke zajednice, Ivanu Plavec. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7 i 97.6 MHz...

PROMO

Na području Banovine održat će se jedno zanimljivo, posve drugačije događanje od onih na koje je javnost navikla.  Povodom Međunarodnog dana vune, u subotu,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.