Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

FOTO Rad amatera okupljenih u Zajednicu KUU SMŽ se intenzivirao – Održana 3. Smotra šetanih kola

Održana je 3. Smotra šetanih kola pod nazivom „Grlo moje, daj zaori bolje” u organizaciji HKUD-a “Radost” Sela. U Smotri koja će, vjerujemo postati tradicija, a njezina organizacija biti podignuta i na nacionalnu razinu, sudjelovala su društva iz četiri hrvatske županije. Uz domaćine HKUD „Radost” Sela, iz naše su se županije predstavili KUD „Šartovac”, KUD „Sveti Florijan” Poljana Lekenička i KUD „Posavina” Budaševo. Iz Bjelovarsko-bilogorske županije svoju traciciju šetanih kola prikazao je KUD „Seljačka sloga” Prekopakra, KUD „Sloga” iz Mikleuša iz Bjelovarsko-bilogorske županije, te KUD „Drežnik” iz Brodsko-posavske županije.

Josip Forjan, Iva Niemčić, Tomislav Habulin

Izvedbe je pratilo povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture, Iva Niemčić,Josip Forjan i Tomislav Habulin koji su nakon smotre ocijenili prikazani program.

Za skupine s područja naše županije posebne su pohvale za kompletan nastup dobili KUD „Posavina”Budaševo i KUD „Sveti Florijan” iz Poljane Lekeničke. Kad kažemo kompletan nastup, pri tom mislimo na izvornost napjeva i plesa specifičnog za određeno područje, te izvornu narodnu nošnju.

Smotra je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, a predstavnik Grada, Ivan Buterin, Smotru je službeno i otvorio.

Ivanka Roksandić, izaslanica župana i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ naglasila je kako je bitno okupljati duštva u Zajednicu, jer je to i put za njihovo predstavljanje na brojnim državnim smotrama u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, kao i praćenje njihovog rada od selektora koje delegira HSK.

Zahvalnica SMŽ i Zajednici KUU SMŽ

Napomenula je i kako se rad svih udruga okupljenih u Zajednicu, bez obzira je li riječ o književnicima, glumcima, likovnjacima ili kulturno-umjetničkim društvima, u posljednje vrijeme intenzivirao, društva se i pomlađuju, što potvrđuje, primjerice, gotovo 700 sudionika na nedavno održanoj Dječjoj smotri folklora SMŽ.

Pred Zajednicom KUU u narednim danima je još dosta posla. Županijska smotra folklora u Martinskoj Vesi okupit će 11. lipnja, na Dan SMŽ, u Martinskoj Vesi 18 KUD-ova, njih 16 s područja naše županije i dva gostujuća društa.

I ovu će smotru pratiti povjerenstvo HSK-e, a najbolja društva predstavljat će folklorni amaterizam naše županije na državnim smotrama izvornog i koreografiranog folklora.

HKUD”Radost” Sela
KUD “Posavina” Budaševo
KUD “Sveti Florijan” Poljana Lekenička

KUD “Sveti Florijan” Poljana Lekenička
KUD “Seljačka sloga” Prekopakra
KUD “Šartovac”
Zajedničko šetano kolo svih sudionika

Još vijesti

KULTURA

Sisačko-moslavačka županija objavila je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Sisačko-moslavačke županije za 2024. godinu. Poziv je otvoren za podnošenje prijava...

VIJESTI

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u subotu, 30. rujna 2023. godine s početkom u 10 sati organizira kreativnu radionicu za djecu “Jesen u centru”. Kreativne...

Sisak

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak konferencijom za medije predstavio je veliki projekt Sisačko-moslavačke županije koji će se realizirati u narednom razdoblju, odnosno izgradnju nove zgrade...

SMŽ

Danas je u Sisku održana 19. sjednica Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije. U nastavku donosimo audio snimku Aktualnog sata.

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.