Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

FOTO Rad amatera okupljenih u Zajednicu KUU SMŽ se intenzivirao – Održana 3. Smotra šetanih kola

Održana je 3. Smotra šetanih kola pod nazivom „Grlo moje, daj zaori bolje” u organizaciji HKUD-a “Radost” Sela. U Smotri koja će, vjerujemo postati tradicija, a njezina organizacija biti podignuta i na nacionalnu razinu, sudjelovala su društva iz četiri hrvatske županije. Uz domaćine HKUD „Radost” Sela, iz naše su se županije predstavili KUD „Šartovac”, KUD „Sveti Florijan” Poljana Lekenička i KUD „Posavina” Budaševo. Iz Bjelovarsko-bilogorske županije svoju traciciju šetanih kola prikazao je KUD „Seljačka sloga” Prekopakra, KUD „Sloga” iz Mikleuša iz Bjelovarsko-bilogorske županije, te KUD „Drežnik” iz Brodsko-posavske županije.

Josip Forjan, Iva Niemčić, Tomislav Habulin

Izvedbe je pratilo povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture, Iva Niemčić,Josip Forjan i Tomislav Habulin koji su nakon smotre ocijenili prikazani program.

Za skupine s područja naše županije posebne su pohvale za kompletan nastup dobili KUD „Posavina”Budaševo i KUD „Sveti Florijan” iz Poljane Lekeničke. Kad kažemo kompletan nastup, pri tom mislimo na izvornost napjeva i plesa specifičnog za određeno područje, te izvornu narodnu nošnju.

Smotra je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, a predstavnik Grada, Ivan Buterin, Smotru je službeno i otvorio.

Ivanka Roksandić, izaslanica župana i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ naglasila je kako je bitno okupljati duštva u Zajednicu, jer je to i put za njihovo predstavljanje na brojnim državnim smotrama u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, kao i praćenje njihovog rada od selektora koje delegira HSK.

Zahvalnica SMŽ i Zajednici KUU SMŽ

Napomenula je i kako se rad svih udruga okupljenih u Zajednicu, bez obzira je li riječ o književnicima, glumcima, likovnjacima ili kulturno-umjetničkim društvima, u posljednje vrijeme intenzivirao, društva se i pomlađuju, što potvrđuje, primjerice, gotovo 700 sudionika na nedavno održanoj Dječjoj smotri folklora SMŽ.

Pred Zajednicom KUU u narednim danima je još dosta posla. Županijska smotra folklora u Martinskoj Vesi okupit će 11. lipnja, na Dan SMŽ, u Martinskoj Vesi 18 KUD-ova, njih 16 s područja naše županije i dva gostujuća društa.

I ovu će smotru pratiti povjerenstvo HSK-e, a najbolja društva predstavljat će folklorni amaterizam naše županije na državnim smotrama izvornog i koreografiranog folklora.

HKUD”Radost” Sela
KUD “Posavina” Budaševo
KUD “Sveti Florijan” Poljana Lekenička

KUD “Sveti Florijan” Poljana Lekenička
KUD “Seljačka sloga” Prekopakra
KUD “Šartovac”
Zajedničko šetano kolo svih sudionika

Više vijesti

Martinska Ves

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 17. ožujka u crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi svečano misno slavlje tijekom kojeg je...

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, Sveučilišnom studiju Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, Aleja narodnih heroja 3, u srijedu 20.3.2024. godine s početkom...

Kutina

U zajedničkoj organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Udruge Specijalne jedinice policije Domovinskog rata RIS Kutina u Kutini je u petak, 15. ožujka 2024. godine obilježena...

KULTURA

U petrinjskoj gradskoj upravi u utorak, 12. ožujka 2024. godine održan je sastanak na temu nastavka projekta prezentacije i rekonstrukcije kule Čuntić u vidu...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.