Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

FA “Etno Sicia” i Gradski tamburaški orkestar “I. G. Kovačić” Sisak predstavljat će SMŽ na Državnoj smotri

Folklorni ansambl „Etno Siscia” Sisak (u kategoriji tamburaški sastavi) i Gradski tamburaški orkestar „Ivan Goran Kovačić” Sisak (u kategoriji tamburaški orkestri) bit će predstavnici Sisačko-moslavačke županije na Državnoj smotri tamburaških sastava i orkestara koja će se 04. i 05. studenog održati u dvorani KUD-a Preporod u Dugom Selu.

Predstavnike županije na 27. Smotri tamburaških sastava i orkestara SMŽ odabrao je selektor Hrvatskog sabora kulture Igor Kudeljnjak.

Naime, ove je nedjelje u prostoru OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće održana 27. Smotra tamburaških sastava i orkestara naše županije koju je organizirao KUD „Posavina” Budaševo, koji je i inicijator održavanja ove smotre. Iako je u potresu krajem 2020.godine značajno oštećen prostor dvorane u kojoj se održalo 25 ranijih smotri, izmjestiti prostor izvan Budaševa značilo bi negirati sve ono što je KUD Posavina proteklih godina učinio za afirmaciju tamburaške glazbe na ovim našim prostorima. Akustično vrlo dobar prostor Osnovne škole, rekao je na Okruglom stolu selektor Igor Kudeljnjak, omogućio je da se zvuk instrumenata besprijekorno čuje.

U počecima sa skromnim brojem sudionika, pa sa sve većim, a onda posebno posljednjih godina,brojnih izazova s kojima smo suočeni ili globalno ili na području naše Županije broj sudionika se smanjuje. No to, ni u kom slučaju, ne umanjuje njezinu vrijednost, ali i potrebu da i s područja naše županije imamo predstavnike na državnom susretu, rekao je uvodno pozdravljajući sve sudionike predsjednik KUD-a Posavina i tajnik Zajednice KUU SMŽ Ivan Mužek.

Ivan Mužek i Davor Bakarić

Naša zajednica okuplja veliki broj amatera, razumljivo je da su oni aktivniji u onim područjima naše županije koja nije pogodio potres, no zaljubljenike u baštinu i kulturni amaterizam ni to nije spriječilo da polako ponovo aktiviraju svoje članstvo i započnu s radom, istaknula je izaslanica župana i predsjednica Zajednice KUU SMŽ Ivanka Roksandić.

Ivanka Roksandić

Velika smo zajednica koja okuplja oko osamdesetak udruga, od pjesnika, književnika, slikara, kipara do kazališnih amatera, podsjetila je Roksandić ocjenivši na kraju ove smotre izuzetan potencijal koji imaju ovogodišnji predstavnici naše županije na Državnoj smotri. Uz zahvalu selektoru Igoru Kudeljnaku Roksandić je čestitala voditeljima i članovima FA Etno Siscia i Gradskog tamburaškog orkestra Ivan Goran Kovačić Sisak.

KUD”Seljačka sloga” Kutina

U programu Smotre sudjelovali su KUD „Seljačka sloga” Kutina( voditelj Stjepan Kovač), KUD „Šartovac” iz Šartovca (voditelj Ivan Petravić), FA „Etno Siscia” Sisak (voditelj Davor Bakarić), te Gradski tamburaški orkestar „Ivan Goran Kovačić” ( voditelj Franjo Pećarić) koji se predstavio u dvjema kategorijama, folklornom i koncertnom programu.

ŽVS”Kraluž”

U revijalnom dijelu Smotre predstavila se ŽVS „Kraluž” KUD-a Posavina Budaševo, koja , uz Pjevačku skupinu KUD-a Ilova, predstavlja našu županiju na 20. Susretu malih vokalnih sastava koja će se, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održati u Koprivnici. I njihovu pjesmu komentirao je selektor Kudeljnjak rekavši „kako je, kada je čuo izvedbe, sasvim jasno zašto je ova skupina izabrana za zavržnicu na državnoj razini”.

27. Smotra tamburaških sastava i orkestara održana je u organizaciji KUD-a Posavina Budaševo u suradnji sa Zajednicom KUU SMŽ i Hrvatskim saborom kulture, te financijsku potporu Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva kulture i medija RH.

KUD”Šartovac”
FA “Etno Siscia” Sisak
Gradski tamburaški orkestar “Ivan Goran Kovačić” Sisak
Ivan Mužek i Franjo Pećarić

Više vijesti

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, na sveučilišnom studiju: Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, u srijedu 24. travnja 2024. godine u 16,00 sati...

PROMO

Izašao je novi, 1122. broj vašeg Novog Sisačkog tjednika, potražite ga kod kolportera i na svim kioscima, i u njemu pročitajte: Donosimo konačne i...

Sisak

U organizaciji Marijine legije, a uz potporu Sisačke biskupije, ove će godine od 28. do 30. lipnja biti održan 6. Mladifest Hrvatska. Pripreme za...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama organizira “Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije” koji će se održati u petak, 26. travnja 2024. godine od...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.