Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

U Hrvatskoj Kostajnici održani “Dani srpske knjige”

U sklopu EU projekta ‘Knjiga na kotačima’ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Milivoja Cvetnića održana je manifestacija “Dani srpske knjige”.

Na predstavljanju knjige „Dvadesete“ Čedomira Višnjića, autor je istaknuo kako se događaj ove vrste u Hrvatskoj Kostajnici organizira po prvi put otkad je i Hrvata i Srba.

– Za mene je to lijepa i slobodarska ideja. Drago mi je da sam u tom poslu učestvovao promovirajući knjigu koja govori i o kostajničkoj povijesti. Nadam se da će organizatori ustrajati u entuzijazmu, iako je lako vidjeti da je mnogo toga što im ne ide na ruku. Na autore iz Prosvjetnog kruga uvijek mogu računati – kazao je Višnjić, čija knjiga tematizira dvadesete godine dvadesetog stoljeća, odnosno godine nastanka države SHS.

Višnjić u knjizi istražuje ujedinjenje iz perspektive Srba na području krajiških krajeva Hrvatske, kroz prizmu odnosa Stjepana Radića i Svetozara Pribićevića. Višnjić je složio koherentnu i obuhvatnu sliku društva i političkih kretanja tog doba, oslanjajući se ne samo na istraživanje općih političkih fenomena već i arhivsku građu svakodnevnih društvenih događaja za koje bi se na prvi pogled reklo da nemaju veliku važnost u političkoj historiografiji. Međutim, upravo stoga što ova knjiga nudi presjek događanja i načina života „odozdo“, ispričanih literarno rafiniranim stilom, dobivamo dubok i objektivan uvid u dio povijesti kada se po prvi put na ovim prostorima počinju stvarati moderne države.

Na Danima srpske knjige svoju zbirku poezije predstavili su Vitomirka Trebovac i Mladen Blažević. Kroz razgovor su zapravo moderirali jedno drugo. Održana je i radionica ćiriličnog pisma za djecu, također u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Milivoja Cvetnića. Radionicu kaligrafije vodila je učiteljica Marica Šimunić.

U sklopu projekta čitanje se promovira kao najvrjednija kulturna aktivnost, s posebnim naglaskom na književnosti nacionalnih manjina koje su zastupljene na tom području, čime će se kod lokalne čitalačke publike promovirati bogatstvo različitosti te knjiga kao univerzalno dobro koje ne poznaje granice nacionalnosti.

Projekt ‘Knjiga na kotačima’ financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva „Čitanjem do uključivog društva“. Njegova provedba doprinosi Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja te uspostavljanju učinkovitog društvenog okvira za podršku čitanju, razvoj čitalačke pismenosti i poticanje čitatelja na aktivno i kritičko čitanje, povećanje dostupnosti knjiga i drugih čitalačkih materijala u skladu sa Standardima za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj i smjernicama IFLA-e (The International Federation of Library Associations and Institutions).

Više vijesti

PROMO

Otkup zlata izaziva dvojake konotacije u hrvatskoj javnosti. S jedne strane, negativna iskustva dijela građana, koji su propustili iskoristiti pravi trenutak i pronaći pravu,...

PROMO

Kad se radi o dizajnu i renoviranju kupaonice, jedan od najvažnijih elemenata koji treba uzeti u obzir je tuš. Dobar tuš može svakoj kupaonici...

PROMO

Stanovnici Popovače i okolice svoju svakodnevnu kupnju od danas mogu obavljati u novouređenoj Pivac market-mesnici, opremljenoj najsuvremenijom opremom usklađenom s najvišim tehnološkim standardima. Veći...

PROMO

Najveći vinski podrum u Hrvatskoj, na 3000 m2, bit će otvoren od 12. do 14. travnja

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.