Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Grad Petrinja osigurava pomoć za savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji

U izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje, jučer, 23. svibnja 2023. godine, gradonačelnica Magdalena Komes, uručila je predsjednici Centra za žene ADELA, Senki Filipović, Ugovor o namjenskoj doznaci sredstava za program „Savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji“ za 2023. godinu.

U ovogodišnjem Proračunu Grada Petrinje za taj program osiguran je iznos od 7.000,00 EUR što je više nego dvostruko veći iznos u odnosu na prethodne godine.

Sklonište i savjetovalište Centar za žene Adela jedino je takve vrste na području Sisačko-moslavačke županije, sa glavnom misijom zaštite života i integriteta žena i djece koja su preživjela nasilje u obitelji, njihovom osnaživanju i resocijalizaciji, kao i pomoći prilikom osposobljavanja za novi život bez nasilja.

Gradonačelnica Komes ovom prilikom je kazala:

„Znamo da radite jako težak, ali konkretan posao u kojem su vidljivi rezultati, u kojem je vidljivo sve ono što prožimate kroz kuću u kojoj štitite život i zdravlje ponajviše žena i djece koji su ugroženi od strane nasilnika u obitelji i upravo zbog te spoznaje o vrijednosti vaših projekata Grad Petrinja je povećao iznos koji smo namijenili za sklonište i savjetovalište Centra za žene Adela.

Znamo da je to jedino takvo mjesto odnosno utočište za žene na području Sisačko – moslavačke županije i smatram da svi mi s tog područja moramo čuvati i njegovati vaše projekte da bi bili održivi jer smatramo život žena, a naročito djece najvažnijima“, kazala je gradonačelnica i Udruzi poželjela puno uspjeha u daljnjem radu istaknuvši kako se na ovom problemu treba preventivno raditi te da je potrebno educirati sve, posebice one od najranije dobi.

Predsjednica Centra za žene ADELA, Senka Filipović, zahvalila se gradonačelnici na pomoći i podršci u radu Udruge:

„Kada su me pitali kako će Petrinja, odgovorila sam “da su svi kao Petrinja, ja bih bila sretna”, jer svi manji gradovi daju simbolične iznose s čime teško preživljavamo. Puno nam pomažu privatni donatori. Nadali smo se da će država to prepoznati i instuticionilizirati nas kako bismo imali osigurana sredstva, da imamo sigurne plaće, a ne da se moramo boriti kako ćemo kupiti namirnice, platiti režije… Ovaj iznos kojeg ste vi nama ove godine donirali je stvarno od velike pomoći. Iznenadili ste nas ugodno i puno vam hvala na tome.

Zahvaljujem se Gradu Petrinji i vama na razumijevanju i prepoznavanju važnosti naše udruge u zajednici jer da nas nema, te žene i djeca nemaju kuda. Mi smo na raspolaganju od 0-24. Zovu za smještaj, nažalost, nemamo mjesta. Prepuni smo. Kapacitet našeg Skloništa je za sada 15 osoba, mi ih imamo 18“, istaknula je Filipović, te najavila kako bi se ove godine trebali seliti u novo Sklonište koje će moći primiti duplo više korisnika i koje će biti prilagođeno za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji.

Više vijesti

KULTURA

U petrinjskoj gradskoj upravi u utorak, 12. ožujka 2024. godine održan je sastanak na temu nastavka projekta prezentacije i rekonstrukcije kule Čuntić u vidu...

Petrinja

Kako bi se upoznala s tijekom radova na sanaciji cesta, naselje Slatinu obišla je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes u pratnji Danijela Dvornekovića iz Upravnog...

OBNOVA

U radnom posjetu Petrinji i Sisku jučer je boravio potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić sa suradnicima. U...

Petrinja

Proteklog vikenda u Planinarskom domu Matija Filjak, Hrvatsko planinarsko društvo Zrin Petrinja održalo je svoju godišnju Izvještajnu skupštinu. Kristina Suppe, predsjednica HDP-a Zrin Petrinja...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.