Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

[FOTO] U Hrvatskoj Kostajnici sastao se Županijski stožer civilne zaštite

U proteklih 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske, u prosjeku između 10 i 35 milimetara, a zbog obilnih oborina u tijeku su aktivnosti obrane od poplava u više županija, izvijestile su Hrvatske vode.

Jučer je uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava za područje Hrvatske Kostajnice kada je vodostaj rijeke Une premašio razinu od 450 cm.

U suradnji s vojskom već dva dana traju aktivnosti na postavljanju zečjih nasipa od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u gradu Hrvatskoj Kostajnici, a velike probleme stvara i kanalizacijski sustav kroz koji prodiru vode iz rijeke Une te plave prometnice i ugrožavaju kuće.

Trenutni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici iznosi 498 cm i dalje je u blagom porastu, dok se maksimalni vodostaj očekuje na razini oko 500 cm. Poplavljen je najuuži centar ovoga grada, službe rade na ispumpavanju vode koja prodire i u obiteljske kuće i poslovne prostore. Ulice u središtu grada su pod vodom.

U Hrvatskoj Kostajnici danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije kojoj je nazočio ravnatelj Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH Damir Trut sa suradnicima i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Članovi Stožera izvijestili su o trenutnom stanju na terenu i poduzetim aktivnostima obrane od poplava, kao i o prognozama i daljnjim aktivnostima sudionika sustava civilne zaštite.

„Una u Hrvatskoj Kostajnici stagnira, nadamo se prestanku kiše i smanjenom dotoku voda iz Bosne i Hercegovine. Sve operativne snage su na terenu, lokalne snage ojačane su pripadnicima Hrvatske vojske i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, svi zajedno činimo sve što možemo. Provodi se rotacija operativnih snaga koje danonoćno rade, ali trenutno je dovoljno ljudi na terenu.  Dosad je sve napravljeno u skladu s propisima, iskustvom, znanjem i sposobnostima, ali ovo su ekstremne situacije gdje bilježimo rekordne razine padalina i vodostaja, no unatoč tome branjena područja su za sada pod kontrolom. Na bujične poplave i podzemne vode ne možemo utjecati nego samo pokušati smanjiti štetu i posljedice“, izjavio je ravnatelj Trut.

Obilne oborine i problema s oborinskim vodama, poplavama u objektima te plavljenjem prometnica bilo je i u ostalim županijama, gdje se još uvijek provode aktivnosti obrane od poplava.

Više vijesti

VIJESTI

Stanovnici Sisačko – moslavačke županije na ovim su izborima prvi puta glasali u dvije izborne jedinice, petoj i sedmoj. Od sedam gradova u županiji,...

SMŽ

U organizaciji Općine Majur, a povodom Međunarodnog dana vune, u subotu, 13. travnja održan je II. Festival vune u Woonko – Centru vune u...

SMŽ

Radionice, glazbeni nastupi, povijesna uprizorenja, kulturna i sportska događanja samo su dio onoga što vas očekuje u Parku prirode Lonjsko polje u 2024. godini

EMISIJE

U ovotjednoj emisiji Srijedište ugostili smo direktoricu županijske Turističke zajednice, Ivanu Plavec. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7 i 97.6 MHz...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.