Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Sisačka humanitarna udruga “KAS” provodi projekt “KASom u budućnost”

Unatoč svim poteškoćama koje su je u kratkom periodu snašle i u mnogočemu otežale njezin rad, poznata sisačka humanitarna udruga „KAS” i nakon 20 godina uspješnog funkcioniranja hrabro korača naprijed. Prirodne katastrofe u vidu potresa, a od nedavno i poplava, samo nakratko su narušile zelenu oazu u predgrađu Siska, a brojni projekti u kojim navedena udruga sudjeluje, od kojih je aktualan „KASom u budućnost”, dovoljno govore u prilog tome.

Projekt ukupne vrijednosti 474.734,14 kuna sufinancira Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda (85%), i Vlada Republike Hrvatske (15%), a njegove glavne značajke pojasnila nam je Anita Trstenjak, voditeljica projekta, ujedno i tajnica udruge: „Cilj projekta je jačanje organizacije civilnog društva putem raznih edukacija, od kojih se najveći broj odnosi na volontere i terapijsko jahanje, međutim volonteri će također biti upoznati sa temama poput jačanja poslovne kompetencije, psihosocijalne podrške u kriznim situacijama, upoznavanja zakonodavnog okvira za djelovanje OCD-ova, jačanja online poslovne i informatičke pismenosti i slično.”

Udruga „KAS” je od svog postanka prihvaćena i prepoznata kao sinonim za terapijsko jahanje, pomoć osobama s invaliditetom, a posebice djeci s poteškoćama u razvoju. Oko sebe okuplja velik broj volontera koji se pronalaze u takvom vidu aktivnog doprinosa društvu, a s nekima od njih porazgovarali smo prilikom predstavljanja projekta „KASom u budućnost”.

Mia Matleković (22) prvotno je krenula u školu jahanja, nakon čega se uključila u volontiranje učeći osnove terapijskog jahanja i rada sa djecom. „Sve što tu naučimo velika je škola i iskustvo za daljnji život”, kazala je Mia naglasivši važnost teme marginalizacije osoba sa invaliditetom u društvu, „Previše su isključeni iz nekih dijelova života, a po novim naraštajima vidim da je taj problem i dalje prisutan”, zaključila je Mia. Valja napomenuti i kako se unutar projekta okruglim stolovima namjerava unaprijediti javna svijest za rješavanje potreba ranjivih skupina, a također će se izraditi i digitalni priručnik za samopomoć.

Koliko aktivnost u ovakvom tipu organizacije civilnog društva doprinosi socijalizaciji djece potvrđuje i primjer Mateja Ilijevića (18), koji se u KAS-u kao i Mia zadržao već šest godina, „Bio sam asocijalan dječak u potrazi za društvom”, prisjetio se i dodao kako ga najviše veseli rad s djecom: „Da sutra jedan dečko koji dolazi na terapije prohoda, bit će mi puno draže nego da svi ovi konji budu perfektni i završe prvi na nekom svjetskom natjecanju!” Slična je i priča Mateja Milakovića (23), dugogodišnjeg volontera i radnika Udruge KAS: „Rad s djecom i životinjama, pomalo farmerski način života me ispunjava, to je sve što sam ikad htio”, kazao je Matej koji je sudjelovao i na natjecanjima u parajahanju.

Kada je riječ o navedenom projektu mladi volonteri istaknuli su zadovoljstvo raznim edukacijama i radionicama kojima uvelike proširuju svoja znanja i vještine, kao što je primjerice odlazak u Šibenik u posjet konjičkom klubu „Kolan”, „Razmjena iskustava i pogled na način rada drugih udruga puno mi je pomogao”, potvrdio je Robert Rukavina (30), volonter, po zanimanju fizioterapeut. Baš nakon završetka našeg razgovora uslijedila je jedna takva edukacija pod vodstvom Dijane Čorak iz udruge „Don Kihot”, koja je na novopridošlom konju „Etni”, u sklopu projekta održala edukaciju sa naglaskom na pristup, i odnos prema konju prilikom provođenja terapija: „Educiramo konje da budu mirni, psihički ih pripremamo i učimo na podražaje, osobito kad se radi o djeci”, kazala je Dijana prilikom pokaznih vježbi.

Prilikom cijelog posjeta uvjerili smo se kako vrijednost i energiju Udruge KAS čine upravo njeni vrijedni volonteri koji, kao što i sami kažu, djeluju poput jedne velike obitelji. Veliko je to bogatstvo za cijelu lokalnu zajednicu već dugi niz godina, a projekt „KASom u budućnost” zapravo je zalog za njenu budućnost.

Više vijesti

SPORT

Pretkadetkinje Košarkaškog kluba Sisak s omjerom pobjeda i poraza 3-4 osvojile su peto mjesto u Jedinstvenoj košarkaškoj ligi. Nakon odigranih turnira u Splitu i...

Sisak

Župan Ivan Celjak je, zajedno s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, obišao aktivna gradilišta na području Lekenika i...

Sisak

U Osijeku je održano finale KUP-a Hrvatske u disciplini 10 m zračna puška i pištolj. Jedina predstavnica sisačkog streljačkog kluba “HVIDR-a SISAK” bila je...

OBNOVA

U ponedjeljak, 25. ožujka 2024. godine, u Ulici Frana Kršinića u sisačkoj gradskoj četvrti Zeleni brijeg otvoreno je gradilište na kojemu će se graditi...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.