Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

U Hrvatsku Kostajnicu i susjedne općine stigao bibliokombi

U Hrvatskoj Kostajnici počela je realizacija EU projekta ‘Knjiga na kotačima’, koji će svim stanovnicima grada te susjednih općina Hrvatska Dubica, Majur i Donji Kukuruzari omogućiti donošenje knjige na kućni prag. To će se postići zahvaljujući toliko potrebnom najmodernije opremljenom bibliokombiju i kompetentnom osoblju knjižnice koje će stanovnicima cijelo vrijeme biti na usluzi.

Voditelj projekta Vladimir Dujnić prilikom predstavljanja službe bibliokombija kazao je kako mu je želja da što duže uspješno ispunjava svoju funkciju.

– Iako je ovo vozilo najefektniji dio i kruna samog projekta, mnoge projektne aktivnosti dosad odrađene i one koje će do kraja biti provedene, unaprijedile su i obogatile kulturno i društveno naše zajednice – kazao je Dujnić.

Zahvaljujući toj pokretnoj knjižnici ojačat će se i proširiti kapaciteti za obavljanje njezine zadaće, a to je poticanje i promicanje čitanja za sve, bez obzira na dob i socioekonomski status. Stanovnicima u udaljenim područjima omogućit će se i korištenje online knjižničnih resursa.

– Godinu i pol nakon početka projekta uspjeli smo zaokružiti proces nabave i stavljanja u funkciju bibliokombija te tako pokrenuti službu pokretne knjižnice. Koliko znamo, od 12 knjižnica iz cijele Hrvatske koje su dobile sredstva u isto vrijeme za slične projekte, GKČ Miivoja Cvetnića je među prvima ako ne i prva koja je uspješno dovršila taj proces. A proces nije bio lagan, što zbog komplicirane procedure javne nabave, što zbog novonastalih ekonomskih i geopolitičkih prilika u svijetu utječući na tržište motornih vozila – istaknuo je Petar Samardžija, v.d. ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Milivoja Cvetnića.

Na policama bibliokombija čitatelji mogu pronaći različite naslove. Očekuju ih svi mogući žanrovi – dramski romani‎, enciklopedistika, fantastika, humoristični romani, kriminalistički romani‎, putopis, znanstvena fantastika i znanstveno-fantastični romani‎. Čitatelji će moći i naručiti doslovno sve knjige koje se nalaze u fondu Gradske knjižnice i čitaonice Milivoja Cvetnića.

Djelatnicima bibliokombija na raspolaganju je laptop i baza podataka o cjelokupnom knjižničnom fondu. Na stajalištima bibliokombija povremeno će se održavati radionice i informativni susreti, u dogovoru s lokalnom zajednicom.

Bibliokombi je nabavljen u okviru već spomenutog projekta ‘Knjiga na kotačima’, vrijednog 318.400 eura i financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Čak 85 posto novca financirano je iz Europskog socijalnog fonda, dok je iz proračuna Republike Hrvatske uplaćeno 15 posto sredstava za potrebe projekta.

Još vijesti

PROMO

Svaki vlasnik automobila voli svog limenog ljubimca i želi mu osigurati što duži životni vijek uz što manja oštećenja, ali ga i učiniti prepoznatljivim...

PROMO

Turistička zajednica Grada Petrinje vas poziva na “Biciklijadu u Petrinji” koja će se održati u subotu, 3. lipnja. Biciklirajte s nama Zelenom rutom i...

PROMO

Petrinjski Trg Matice hrvatske u petak i subotu, 26. i 27. svibnja bit će domaćin Petrinjskog uličnog festivala, a uz brojne sadržaje za djecu...

PROMO

U sklopu EU projekta ‘Knjiga na kotačima’ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Milivoja Cvetnića održana je manifestacija “Dani srpske knjige”. Na predstavljanju knjige „Dvadesete“...

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.