Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Aktualni sat GV Kutine: Ivica Glibo izašao iz MOST-a; lobiranje za Petrokemiju neupitno; nove linije Čazmatransa

Sjednica Gradskog vijeća Kutine započela je izjavom vijećnika Ivice Glibe o prelasku u nezavisne vijećnike iz stranke MOST.  Glibo je bio jedini vijećnik MOST-a u Gradskom vijeću u drugom mandatu, a istup iz stranke nije želio objašnjavati. Ovim činom MOST prestaje biti parlamentarna stranka u Gradskom vijeću Kutine.

„U samom mom radu neće se ništa promijeniti. Svi znate da su meni ispred strančarenja i politikantstva bili programi grada Kutine i tako će biti ubuduće. Sve konstruktivne stvari ću podržati kao što sam podržavao i prije“, rekao je Glibo i apelirao na predsjednika GV-a na ravnopravnost u postavljanju pitanja vijećnika stranaka oporbe i vlasti, smatrajući kako su vijećnici stranaka na vlasti zakinuti za vijećnička pitanja i informiranje o njima.

Aktualni sat protekao je u podjednakom broju postavljenih pitanja i vladajućih i oporbe kojima je riječ davao predsjednik Gradskog vijeća Nebojša Čović (HDZ).

Među najvažnijima svakako je pitanje Petrokemije koje je postavila vijećnica Jasminka Molnar (SDP), jer je javnost vrlo zabrinuta oko cijele situacije. Gradonačelnik Zlatko Babić ističe kako je upućen u aktualnu problematiku vezanu uz Petrokemiju, te o rješavanju pitanja Petrokemije razgovara sa sindikatima, upravom, razgovarao je i s resornim ministrom, dakle sa svim dionicima i razinama odlučivanja. Ipak, dodaje, riječ o privatnoj tvrtci u većinskom vlasništvu i mogućnosti djelovanja su ograničene. Babić je kategoričan po pitanju Petrokemije – nikada Grad od tvornice neće dići ruke i uvijek će se lobirati za Petrokemiju onoliko koliko je god moguće. Dajemo punu podršku sindikatima i radnicima u njihovoj aktivnosti prema vlasnicima Petrokemije i također izražavamo veliku zahvalu Upravi Petrokemije što je tijekom protekle godine unatoč prekidu proizvodnje zbog visoke cijene plina osigurala sva materijalna prava radnika i plaćanje svih ostalih obveza.

Gradonačelnik je istakao da je sada najvažnije da se pokrene proizvodnja i na taj način omogući normalno funkcioniranje Petrokemije ali i opskrba mineralnim gnojivom poljoprivrede RH. 

Vijećnik Dragutin Vagner (HSS) vezano uz ovu temu apelirao je i na tematsku sjednicu te eventualne zajedničke stavove vijeća oko toga pitanja.

Među pitanjima koja zanimaju građane bilo je i uspostavljanje novih linija Čazmatransa što je zanimalo Milenu Šimundić (HDZ). „Pojačavanje“ autobusnih linija svakako će biti korisno za građane, a riječ je o linijama koje povezuju Sisak i Kutinu, te Kutinu i Novsku u jutarnjem i poslijepodnevnom terminu odlaska i dolaska s posla. Babić najavljuje i „pojačavanje“ linija po mjesnim odborima na čemu se radi u dogovoru s mjesnim odborima, a javnost će biti obaviještena detaljnije o svemu i putem medija.

Vijećnika Ivicu Glibu (nezavisni vijećnik) zanima kada će proraditi YISK koji svi iščekuju. Gradonačelnik je odgovorio kako se ovdje stalo u fazi ishođenja građevinske dozvole te kako vlasnik treba pribaviti svu potrebnu dokumentaciju.

„Kada će završiti dobivanje suglasnosti ovisi o investitoru i vlasniku prostora“. Važno je da svi privatni i poslovni investitori prije početka rekonstrukcije ili izgradnje objekta ishode građevinsku dozvolu i onda započnu sa radovima. Glibu zanima i izgradnja vrtića, što se trenutno radi po tom pitanju. Babić odgovara kako se priprema novi troškovnik i dokumentacija za javnu nabavu, očekuje se pozitivan odgovor vezan uz korištenja sredstava Fonda. Kao što je već više puta rekao, završetak izgradnje vrtića očekuje se 2024. godine. Također je podsjetio da je Grad Kutina na prvom NPOO  natječaju dobio sredstva za izgradnju dječjeg vrtića u Kutinskoj Slatini. Očekujem tijekom travnja objavu drugog NPOO natječaja na koji ćemo aplicirati nastavak izgradnje vrtića u Kutini. 

Dražen Kinderman (nezavisni vijećnik) apelirao je na pomoć KUD-u Repušnica, koja ima značajan fundus, u izmještanju iz prostorija uslijed najavljenih radova na mjesnom domu u Repušnici gdje su oni stacionirani. Zalaže se i za što hitniji popravak rasvjete kod područne škole. Gradonačelnik je podsjetio da Grad Kutina priprema dokumentaciju za javnu nabavu rekonstrukcije društvenog doma u Repušnici. Radi se o investiciji od 9,3 mil. Kuna. Gradonačelnik je obećao pronalazak adekvatnog rješenja za KUD u vrijeme radova, a najzahtjevnije sigurno će biti izmještanje vrtića. Bilo je pitanja i o Aglomeraciji u Repušnici, za što je direktor Moslavine d.o.o. rekao da poduzeće neće preuzeti radove koji nisu napravljeni u skladu s propisima.

Matija Šurbek (HDZ) osvrnuo se na temu održavanja Heretic Feasta, koncerta metalaca u Baraci iznoseći stav HDZ-a oko tog pitanja. Ukratko, HDZ nije za zabranu koncerta, no smatra da datum koncerta nije primjeren zbog blagdana Uskrsa, te da bi ga trebalo premjestiti na neki drugi datum. Gradonačelnik odgovara kako Grad Kutina nije organizirao niti financirao konkretan koncert, no njegovo održavanje nije protuzakonito te kao gradonačelnik nema ovlasti zabraniti koncert. Hoće li ga premjestiti udruge mladih koje su ga organizirale ne zna se točno, no i ako bude održan namijenjen je isključivo onima koji slušaju takvu vrstu glazbe. Olakotna okolnost je što se Baraka koja je namijenjena raznovrsnoj vrsti alternativne glazbe, pa i takvoj vrsti, nalazi na periferiji, daleko od očiju šire javnosti.

„Žao mi je što je to stvorilo podjelu, ni za mene osobno ovaj datum koncerta nije primjeren, ali ne mislim zabranjivati koncert koji organiziraju mladi koji imaju nekih 20 godina”. Javno istupanje vijećnika Dragutina Vagnera (HSS) o tom koncertu Babić smatra zapravo davanjem važnosti nečemu o čemu javnost ne bi niti znala, niti bi se tom temom itko u Kutini, pa i šire uopće bavio. Izlazak u medije s tom temom ocjenjuje kao populizam.Pitanja oko infrastrukture postavili su vijećnici među kojima Ivana Masnec (HDZ) vezano uz požurivanje sanacije poljskih puteva u Ilovi i Batini, Jure Nikšić (HSU) vezano uz provjeru protupožarnih puteva u gradu, te Vlatka Vasik Šoufek (SDP) vezano uz proširenje kapaciteta na parkiralištu kod OŠ Stjepana Kefelje, na čemu se radi.

Dalibor Žiljak (Laburisti) postavio je, među ostalim, pitanje hoće li možda doći do obeštećenja tvrtkama zbog radova u Kolodvorskoj ulici, a zbog pada prometa od nekih, kako kaže, 30%, za vrijeme izvođenja radova u projektu Aglomeracija. Do obeštećenja kako se može zaključiti, neće doći niti je ono dio projekta Aglomeracije koji se provodi u cijelom gradu i za koji se građane moli za strpljenje.

Više vijesti

Kutina

U zajedničkoj organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Udruge Specijalne jedinice policije Domovinskog rata RIS Kutina u Kutini je u petak, 15. ožujka 2024. godine obilježena...

Kutina

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić potpisao je u Zagrebu ugovor prema Pozivu „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, drugi Poziv“ iz Nacionalnog plana oporavka...

Kutina

Najboljim sportašima Kutine u 2023. godini na dodjeli nagrada od strane Sportskog saveza grada Kutine proglašeni su Iva Mažar, Agata Štajcer i Vanja Burmudžija....

Kutina

U Kutini je danas položen kamen temeljac za izgradnju višestambene zgrade za stambeno zbrinjavanje stradalnika potresa kojem su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Branko Bačić,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.