Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Potpisani novi kolektivni ugovori između Grada Kutine i sindikata, prosječno povećanje 8% bruto plaće

U vijećnici Grada Kutine jučer su potpisani novi kolektivni ugovori između predstavnika sindikata i Grada Kutine.

Novi kolektivni ugovori, s primjenom od 1. siječnja 2023., unaprjeđuju postojeća materijalna prava s ciljem unaprjeđenja uvjeta rada kako bi gradska uprava i gradske ustanove funkcionirale kvalitetno i ujednačeno.

Zadnji Kolektivni ugovor za zaposlene u gradskoj upravi potpisan je 2011. godine te se su se od tada pa sve do ove godine potpisivali sporazumi kojima su se uređivala materijalna prava radnika. Isto je bilo i s kolektivnim ugovorima za ustanove koji datiraju iz 2009. godine.

Osim kolektivnog ugovora za službenike i namještenike Grada, potpisani su i novi kolektivni ugovori za zaposlene u Vatrogasnoj postrojbi Kutine i Dječjem vrtiću Kutina.

„Svi kolektivni ugovori usklađeni su s odredbama Zakona o radu kao i s posebnim propisima kao što su Zakon o vatrogastvu i Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju tako da možemo reći da nakon 10 i više godina imamo kvalitetne nove ugovore u potpunosti usklađene s važećim propisima i što je najvažnije primjenjivima. Kolektivnim ugovorima obuhvaćeni su svi proračunski korisnici, a to je Grad i šest gradskih ustanova“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Ispred EKN-a kao najvećeg sindikata na području grada Kutine Željko Klaus istaknuo je kako je ovaj kolektivni samo privremeni kompromis s obzirom na neizvjesnu situaciju.

„Povećanje od 8% bruto plaće nije dovoljno u situaciju kada je prosječna inflacija 11%, dok je u 11. i 12. mjesecu 2022. godine iznosila čak i 13,5%. Međutim, ovdje je vidljiv napredak, postignut je dogovor i tome ćemo se nadati i ubuduće“, poručio je Klaus.

Veliki iskorak napravljen je u odnosu na zaposlene u Dječjem vrtiću Kutina te su ovim kolektivnim ugovorom plaće radnika izjednačene s onima u osnovnim školama kako je to propisano Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Svoje zadovoljstvo iskazanim iskazala je Iskra Vostrel Prpić u ime Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

„Ovime je zaista učinjen veliki korak. Bolje plaće u dječjim vrtićima znače bolju skrb za vrtićance, te se nadam kako ćemo ovim spriječiti odlazak naših odgojitelja van granica jer su oni i vani prepoznati kao stručni i kvalitetni radnici. Nadam se da će i drugi gradovi i općine slijediti primjer Kutine te se ovim putem zahvaljujem svima, a posebno gradonačelniku na tome što je usvojio prijedloge našeg sindikata“, rekla je Vostrel Prpić.

„Pregovori su protekli u konstruktivnom dijalogu i dobroj vjeri te su ovi kolektivni ugovori rezultat zajedničkog rada pregovaračkih odbora. Nadam se kako ćemo već sljedeće godine ponovno sa istom namjerom sjesti za stol, kako bi i plaće svih djelatnika Gradske uprave bile u skladu s stvarnom situacijom, kako na tržištu rada, tako i općenito“, rekla je Nikolina Borić ispred SDLSN RH.

Novim kolektivnim ugovorom je povećana osnovica plaće za cca 8% bruto te su sukladno posebnim poreznim propisima iskorištene mogućnosti isplate neoporezivog iznosa za prigodne nagrade zaposlenicima.

Više vijesti

Kutina

Dan planeta Zemlje je zabavno rekreativna manifestacija koja se provodi već 20. put zaredom. Glavna aktivnost manifestacije je biciklijada, a zadnje dvije godine se...

Kutina

Predavanje “Kako imati vlastitu hranu dostupnu cijele godine” održat će se u petak, 19. travnja 2024. godine s početkom u 18 sati u Arcus...

Kutina

“Obavještavaju se građani da Grad Kutina u suradnji sa Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira: PRUŽANJE BESPLATNE PRAVNE POMOĆI U KUTINI u petak,...

Kutina

Službeno su počeli radovi na izgradnji Akumulacije Polojac na području Grada Kutine. Realizacijom ovog projekta Hrvatskih voda vrijednosti 8 milijuna eura Kutina će dobiti...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.