Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Potpisani novi kolektivni ugovori između Grada Kutine i sindikata, prosječno povećanje 8% bruto plaće

U vijećnici Grada Kutine jučer su potpisani novi kolektivni ugovori između predstavnika sindikata i Grada Kutine.

Novi kolektivni ugovori, s primjenom od 1. siječnja 2023., unaprjeđuju postojeća materijalna prava s ciljem unaprjeđenja uvjeta rada kako bi gradska uprava i gradske ustanove funkcionirale kvalitetno i ujednačeno.

Zadnji Kolektivni ugovor za zaposlene u gradskoj upravi potpisan je 2011. godine te se su se od tada pa sve do ove godine potpisivali sporazumi kojima su se uređivala materijalna prava radnika. Isto je bilo i s kolektivnim ugovorima za ustanove koji datiraju iz 2009. godine.

Osim kolektivnog ugovora za službenike i namještenike Grada, potpisani su i novi kolektivni ugovori za zaposlene u Vatrogasnoj postrojbi Kutine i Dječjem vrtiću Kutina.

„Svi kolektivni ugovori usklađeni su s odredbama Zakona o radu kao i s posebnim propisima kao što su Zakon o vatrogastvu i Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju tako da možemo reći da nakon 10 i više godina imamo kvalitetne nove ugovore u potpunosti usklađene s važećim propisima i što je najvažnije primjenjivima. Kolektivnim ugovorima obuhvaćeni su svi proračunski korisnici, a to je Grad i šest gradskih ustanova“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Ispred EKN-a kao najvećeg sindikata na području grada Kutine Željko Klaus istaknuo je kako je ovaj kolektivni samo privremeni kompromis s obzirom na neizvjesnu situaciju.

„Povećanje od 8% bruto plaće nije dovoljno u situaciju kada je prosječna inflacija 11%, dok je u 11. i 12. mjesecu 2022. godine iznosila čak i 13,5%. Međutim, ovdje je vidljiv napredak, postignut je dogovor i tome ćemo se nadati i ubuduće“, poručio je Klaus.

Veliki iskorak napravljen je u odnosu na zaposlene u Dječjem vrtiću Kutina te su ovim kolektivnim ugovorom plaće radnika izjednačene s onima u osnovnim školama kako je to propisano Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Svoje zadovoljstvo iskazanim iskazala je Iskra Vostrel Prpić u ime Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

„Ovime je zaista učinjen veliki korak. Bolje plaće u dječjim vrtićima znače bolju skrb za vrtićance, te se nadam kako ćemo ovim spriječiti odlazak naših odgojitelja van granica jer su oni i vani prepoznati kao stručni i kvalitetni radnici. Nadam se da će i drugi gradovi i općine slijediti primjer Kutine te se ovim putem zahvaljujem svima, a posebno gradonačelniku na tome što je usvojio prijedloge našeg sindikata“, rekla je Vostrel Prpić.

„Pregovori su protekli u konstruktivnom dijalogu i dobroj vjeri te su ovi kolektivni ugovori rezultat zajedničkog rada pregovaračkih odbora. Nadam se kako ćemo već sljedeće godine ponovno sa istom namjerom sjesti za stol, kako bi i plaće svih djelatnika Gradske uprave bile u skladu s stvarnom situacijom, kako na tržištu rada, tako i općenito“, rekla je Nikolina Borić ispred SDLSN RH.

Novim kolektivnim ugovorom je povećana osnovica plaće za cca 8% bruto te su sukladno posebnim poreznim propisima iskorištene mogućnosti isplate neoporezivog iznosa za prigodne nagrade zaposlenicima.

Još vijesti

Kutina

Koordinacijski odbor Kutina – Grad prijatelj djece u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Kutine organizira Uskrsni sajam koji će biti ispunjen bogatim programom i...

Kutina

Sjednica Gradskog vijeća Kutine započela je izjavom vijećnika Ivice Glibe o prelasku u nezavisne vijećnike iz stranke MOST.  Glibo je bio jedini vijećnik MOST-a...

Kutina

Grad Kutina u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira PRUŽANJE BESPLATNE PRAVNE POMOĆI U KUTINI u petak, 24. ožujka 2023. godine u...

Politika

MOST je imenovao Ljiljanu Lampert za privremenu povjerenicu u Kutini, koja će biti zadužena za provođenje unutarstranačkih izbora MOST-a za Kutinu, te okupljanje članstva stranke s ciljem...

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.