Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

[FOTO] Potpredsjednik Vlade sa županom Celjakom: Gradit će se višestambene zgrade i u Sisku

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić već treći put posjetio je Sisačko-moslavačku županiju.

U sklopu posjeta Sisku ministar Bačić, zajedno sa županom Ivanom Celjakom, obišao je danas organizirano naselje sa mobilnim stambenim jedinicama u Petrinjskoj ulici, zatim u Stupnu kuću obitelji Kleković gdje su u tijeku završni radovi na zamjenskoj kući te konstrukcijsku obnovu višestambenih zgrada u Ulici Braće Čulig.

Ovo je prva organizirana konstrukcijska obnova višestambenih zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji u organizaciji države. Nastavit ćemo tim intenzitetom i to je jedan od prioriteta, jer obnova ovakvih zgrada, a u ovom slučaju to su dvije zgrade s ukupno 38 stanova, omogućit će povratak građana u svoje stanove“, rekao je u svojoj izjavi ministar Bačić.

Ministar Bačić i župan Celjak obišli su i gradilišta Sisačko-moslavačke županije: Pedijatriju, Staru internu i Novu internu u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ koji se obnavljaju sredstvima Fonda solidarnosti EU. Župan Celjak naglasio je kako se bolničke zgrade, koje su trenutno u obnovi, nalaze na području Siska i Petrinje.

Na području Siska obnovili smo zgradu Kirurgije, Oftalmologije, Odjela za venerologiju i dermatologiju, trenutno se obnavlja zgrada Nove interne, zgrada Stare interne, zgrada Pedijatrije, zgrada Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i zgrada tzv. Nove bolnice u Petrinji. Nakon obnove imat ćemo potpuno novi bolnički kompleks u Sisku, ali ćemo dodati i novu vrijednost bolnici. Plan je spojiti toplim hodnicima zgrade kako bi liječnici, medicinsko i nemedicinsko osoblje, a osobito naši pacijenti, toplim prolazom hodali od zgrade do zgrade prilikom davanja odnosno primanja zdravstvenih usluga“, rekao je župan Celjak.

Župan je dodao kako u ovom trenutku Sisačko-moslavačka županija ima otvoreno više od 40 gradilišta te je iskazao zadovoljstvo dinamikom obnove u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije koja se odnose na obnovu objekata javne namjene.

Još za vrijeme nedavnog posjeta ministra Bačića Sisačko-moslavačkoj županiji, dogovorena je izgradnja višestambenih zgrada i na području grada Siska što je potvrdio i župan Celjak naglasivši važnost izgradnje zgrada za stradalnike potresa upravo u Sisku.

Prilikom obnove objekata u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije ide se korak dalje što znači da će, osim same obnove, biti dodani i novi sadržaji.

Osim obnove, na području Sisačko-moslavačke županije, provodi se i Program društvene i gospodarske revitalizacije koji ima za cilj infrastrukturno, gospodarski i demografski obnoviti ovo područje pogođeno jakim potresom.

Ministar Bačić najavio je danas u Sisku kako će ove srijede na sjednici Vlade RH biti predstavljen novi Zakon o obnovi koji će ubrzati obnovu i pojednostavniti samu proceduru obnove, ali i Program obnove u dijelu stambenog zbrinjavanja građana koji su u kontejnerskim naseljima ili u kontejnerima pored svojih obiteljskih kuća.

Na području Banovine i području obuhvaćenog zagrebačkim potresom, nalazi se više od 2.500 kontejnera i to je veliki izazov da svim građanima koji su u kontejnerima do 1. studenoga ove godine nađemo primjereniji smještaj. Nećemo moći za sve njih obnoviti toliki broj zgrada, ali ćemo svima njima osigurati primjeren smještaj, a koji će to oblik smještaja biti, bit će određeno Programom koji ću predstaviti ove srijede na sjednici Vladi RH“, rekao je Bačić.

Dodao je kako je Vlada dopunila Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale čime će se proširiti pravo na financiranje najamnine stanovnicima Sisačko-moslavačke županije, čiji su domovi označeni žutim naljepnicama, a u privremenom su smještaju. Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu objavljen je prošlog vikenda:

https://mpgi.gov.hr/o-ministarstvu/djelokrug/graditeljstvo-98/obnova-zgrada-ostecenih-potresom-na-podrucju-grada-zagreba-i-krapinsko-zagorske-zupanije/financiranje-najma-zamjenskog-smjestaja/15120

Više vijesti

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković održao je sastanak s predstavnicima tvrtke A1 Hrvatska i njihovim poslovnim partnerima, Popovčanima Lucijom i Sinišom Mihelčić iz tvrtke FOREL...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

OBNOVA

Uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija osigurala je 12,3 milijuna eura za obnovu vatrogasnih domova stradalih u potresu koje koriste dobrovoljna vatrogasna društva...

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, na sveučilišnom studiju: Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, Aleja narodnih heroja 3, u srijedu 24. travnja 2024....

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.