Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Grad Kutina ove akademske godine stipendira 40 studenata s ukupno 40 tisuća eura

U Gradu Kutini prošlog tjedna potpisani su ugovori o dodjeli stipendija studentima za akademsku godinu 2022./2023.

Grad Kutina u tu je svrhu osigurao 40.000,00 eura, a temeljem javnog natječaja stipendije će ove akademske godine primati 40 studenata.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je kako se broj studenata povećava iz godine u godinu. Unatrag dvije godine broj prijava za stipendije značajno je porastao. Tako su se ove godine za stipendije prijavila 64 studenta od kojih neki nisu imali uvjete, a dio njih se opredijelio za državne stipendije ili stipendije sa županijske razine. Babić je studentima čestitao na dobivenim stipendijama, te im poželio uspješan studij, uz želju da posao pronađu i ostanu u Kutini. 

Kako je istaknuo pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine, Željko Tomičić, s preuzimanjem mandata aktualne vlasti izmijenjeni su kriteriji za dobivanje stipendija, te se sada studenti za stipendiju prijavljuju na natječaj svake godine, a stipendija je bespovratna.

„Prije je ugovor obvezivao studenta tijekom cijelog studiranja i znalo se događati da student padne godinu pa je znalo biti i problema oko vraćanja ili ne vraćanja tih sredstava“.

Studentska stipendija iznosi 100 eura. Iako su to mala sredstva studenti koji su uspjeli doći na današnje potpisivanje ugovora istaknuli su kako im to pomaže u troškovima života. Većina stipendista studira na Zagrebačkom sveučilištu, te je ove godine, kako je istaknula pomoćnica pročelnice za društvene djelatnosti Kornelija Marošević, vidljiv nešto veći broj upisa studenata na medicinu, FER ali, i na druge fakultete deficitarnih zanimanja.

Matija Ptičar, student je prve godine FER-a jednako kao i Tomo Karaula, a obojici je zajedničko što ovaj fakultet vide kao vrlo dobro organiziran i koji bi im mogao pružiti velike mogućnosti u pronalaženju posla. Među stipendistima je i Matea Rebić, buduća pravnica koja ističe kako će joj stipendija pomoći u studiranju, te kako je fakultet koji je upisala zasad ispunio njezina očekivanja.

Neki od studenata gravitiraju prosvjeti, ekonomiji, a među stipendistima je i Marta Švirtlich s Muzičke akademije u Zagrebu. Grad je pri dodjeli stipendija upoznat i s popisom deficitarnih zanimanja na čijem su popisu posljednjih godina anglisti i logopedi, a s kojim ih svake godine upoznaje Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kutina.

Još vijesti

Kutina

Koordinacijski odbor Kutina – Grad prijatelj djece u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Kutine organizira Uskrsni sajam koji će biti ispunjen bogatim programom i...

Kutina

Sjednica Gradskog vijeća Kutine započela je izjavom vijećnika Ivice Glibe o prelasku u nezavisne vijećnike iz stranke MOST.  Glibo je bio jedini vijećnik MOST-a...

Kutina

Grad Kutina u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira PRUŽANJE BESPLATNE PRAVNE POMOĆI U KUTINI u petak, 24. ožujka 2023. godine u...

Politika

MOST je imenovao Ljiljanu Lampert za privremenu povjerenicu u Kutini, koja će biti zadužena za provođenje unutarstranačkih izbora MOST-a za Kutinu, te okupljanje članstva stranke s ciljem...

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.