Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

[FOTO] Stoljetna tradicija izrade tambura u Preloščici

Župan Ivan Celjak sa suradnicima nazočio je u nedjelju, 8. siječnja 2023. godine, svečanosti obilježavanja stoljetne tradicije izrade tambura u Preloščici.

Otkrivanju spomena prethodila je sveta misa u crkvi sv. Mihaela u Preloščici koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić. Projekt je proveo LAG Zrinska gora-Turopolje, uz potporu državnog tajnika Tugomira Majdaka i u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom te se za Preloščicu bez dvoumljenja može reći da je kolijevka zanata izrade tambura. Veliku pomoć oko prikupljanja povijesnih dokumenata, podataka i fotografija važnih za ovaj projekt nesebično je pružila obitelj Zwirin, nasljednici obitelji Gilg, stvaratelja ručne industrije tambura. Skulptura tambure izrađena je na temelju najstarijeg sačuvanog primjerka i svoje je mjesto našla ispred Župnog dvora crkve sv. Mihaela u Preloščici.

Župan Celjak pozdravljajući mnogobrojne mještane Preloščice i njihove goste izrazio je zadovoljstvo što je projekt spomenika tamburi realiziran.

Na ponos svih Posavki i Posavaca, Siščanka i Siščana i dalje ćemo raditi na dodatnim sadržajima kako bi se diljem Hrvatske čulo za Preloščicu, za Sisak“.

S obzirom na velike aktivnosti koje Županija ulaže u obnovu objekata iz svoje nadležnosti od zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi, župan Celjak kratko je upoznao prisutne o stanju obnove naglašavajući kako je potres uzrokovao štetu gotovo milijardu kuna, ali uz velike napore do sada je Županija obnovila 50 objekata i trenutno su otvorena 44 gradilišta.

Nažalost Županija nema puno nadležnosti na području Donje Posavine, međutim i tu ulažemo dodatne napore kako bi realizirali određene projekte. Između ostalog zadužili smo županijsku upravu za ceste koja je tražila suglasnost Grada Siska da se asfaltira cesta od Brezovice do Svinjičkog. Iako je to cesta u nadležnosti Grada Siska, nakon dugog niza godina, ove godine ćemo je asfaltirati. Također smo pokrenuli razgovore za dom u Preloščici koji je neodržavan, devastiran i oštećen u potresu. Županija i tu ima plan i sredstva kako ga obnoviti i staviti ga na raspolaganje stanovnicima Preloščice i cijele Donje Posavine. Ono najvažnije je da se poduzme sve da naši ljudi ostanu na ovom području, a zadržat će ih samo razvoj ovog kraja i dobra plaća zbog čega će Županija i dalje nastaviti podržavati sve projekte na području Donje Posavine.

Uz župana Ivana Celjaka nazočnima se obratio župnik Ivan Ćorić, sisački biskup mons. Vlado Košić, predsjednik LAG-a Božidar Antolec i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Još vijesti

SMŽ

U četvrtak, 26. siječnja 2023. godine, održana je sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. Tako je tijekom Aktualnog sata vijećnika Srećka Telara zanimao projekt „Pun...

OBNOVA

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima posjetio Srednju školu Viktorovac, gdje su završeni radovi na sanaciji sjeverozapadnog dijela školske zgrade, drugog dijela kompletne...

SMŽ

Danas je u Sisku održana 15. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. U nastavku donosimo snimku Aktualnog sata sjednice i fotogaleriju.

Petrinja

Grad Petrinja donio je u prosincu prošle godine Odluku o provođenju radova za opće dobro bez naknade na području Grada Petrinje. Radove za opće dobro...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.