Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

Zakoračite stotinu godina unazad i prošetajte Krapjem – selom graditeljske baštine

Zbog više od 80 očuvanih drvenih kuća ovo selo na lijevoj obali Save vodi se kao spomenik kulturne baštine A kategorije

Jedna od najsjajnijih točaka na mapi Sisačko-moslavačke županije je zasigurno Krapje – selo graditeljske baštine koja zorno prikazuje arhitekturu karakterističnu za Lonjsko polje i Posavinu.

Ovo malo posavsko selo pripada području općine Jasenovac te se smjestilo duž rijeke Save, a ime je dobilo po ribi šaranu (krap).

Krapje s razlogom već 25 godina ponosno nosi prepoznatljivu titulu sela graditeljske baštine. Naime, ono je kroz godine uspjelo očuvati tradicijsku arhitekturu, osobitu za srednju Posavinu, s drvenim kućama starim više od stotinu godina.

Baština drvenih kuća

Ove prekrasne posavske drvene kuće građene su od hrastovih planjki međusobno povezanih drvenim klinovima, te se ističu natkrivenim vanjskim stubištima, trijemovima, zaštitnim krovićima i bogato ukrašenim detaljima ograda i stupova.

Baš zbog više od 80 očuvanih drvenih kuća ovo selo na lijevoj obali Save vodi se kao spomenik kulturne baštine A kategorije, te se tako svake godine održava manifestacija „Dani europske baštine u Krapju“.

Upravo kompleks obnovljenih drvenih posavskih kuća čine Posjetiteljski centar Krapje, a prilikom posjeta nezaobilazna je i etnografska zbirka s više od 170 predmeta. Također, u Krapju se nalazi i prijemni i edukacijski centar Park prirode Lonjsko polje.

Raj za ornitologe

Posebni ornitološki rezervat Krapje đol smjestio se između sela Krapje i Drenov bok. Ovaj stari rukavac rijeke Save koji je obrastao bujnom vegetacijom zapravo je najstariji rezervat u Hrvatskoj. Postao je područje zaštićeno u kategoriji posebnog rezervata prirode, a površinom obuhvaća oko 25 hektara.

Jeste li znali…

Krapje đol je upravo zbog bujne vegetacije i močvarnog područja postao dom za više od 500 parova ptica od kojih su najpoznatije ptice žličarke.

Više vijesti

PROMO

Otkup zlata izaziva dvojake konotacije u hrvatskoj javnosti. S jedne strane, negativna iskustva dijela građana, koji su propustili iskoristiti pravi trenutak i pronaći pravu,...

PROMO

Kad se radi o dizajnu i renoviranju kupaonice, jedan od najvažnijih elemenata koji treba uzeti u obzir je tuš. Dobar tuš može svakoj kupaonici...

PROMO

Stanovnici Popovače i okolice svoju svakodnevnu kupnju od danas mogu obavljati u novouređenoj Pivac market-mesnici, opremljenoj najsuvremenijom opremom usklađenom s najvišim tehnološkim standardima. Veći...

PROMO

Najveći vinski podrum u Hrvatskoj, na 3000 m2, bit će otvoren od 12. do 14. travnja

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.