Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Priopćenje i pojašnjenje gradonačelnice Petrinje o potresnoj samoobnovi

“S obzirom na veliki broj pogrešnih tumačenja iz otvorenog pisma upućenog medijima povodom obljetnice katastrofalnog potresa koji je pogodio Petrinju i okolicu, i poruke o potrebi jačanja korištenja mogućnosti potresne samoobnove, s predujmom, odnosno avansom; viđam potrebu za pojašnjenjem, a kako bi se prije svega pomoglo svim zainteresiranim građanima iz potresom pogođenih područja.

Samoobnova je kao model obnove u potpunosti financijski pokrivena od strane države, dok je ona s predujmom ili avansom koncipirana tako da se financijska sredstva za obnovu dobivaju unaprijed.

Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom koji je donesen krajem srpnja 2022. godine, dodatno je unaprijeđen model samoobnove i novčane pomoći te su uspostavljene dodatne pogodnosti za građane koji odaberu takav model obnove. Tako je omogućena isplata predujma za troškove izrade projekta za konstrukcijsku samoobnovu obiteljskih kuća te isplata predujma za izvođenje radova u vrijednosti 25 posto novčane pomoći, dok je za zgrade omogućena isplata cjelokupnog iznosa novčane pomoći prije početka radova! Tu je i trošak koordinacije samoobnove, odnosno naknada vlasnicima, provoditeljima samoobnove, za njihov angažman i uloženo vrijeme za što se isplaćuje u iznosu od 20.000 do 80.000 kuna, ovisno o vrsti i veličini zgrade.

Važno je napomenuti, kako su zbog pojave globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda revidirane maksimalne cijene za robu, radove i usluge. A građani prilikom isplate novčane pomoći ostvaruju pravo na povrat plaćenog PDV-a.

Zahtjev za obnovu i dodjelu novčane pomoći podnosi se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Više informacija moguće je pronaći na sljedećoj poveznici: https://mpgi.gov.hr/o-ministarstvu/djelokrug/graditeljstvo-98/obnova-zgrada-ostecenih-potresom-na-podrucju-grada-zagreba-i-krapinsko-zagorske-zupanije/samoobnova/14847

Molim sve medije, da prenesu ovu dopunu informacije koju sam putem otvorenog pisma uputila kao poticaj i apel mogućnosti koju treba koristiti što više. Tako se zaobilazi dugotrajniji postupak, koji mora provesti država, što je jedan od razloga sporosti obnove objekata za koje odavno postoje formalne odluke. Samoobnova od strane onih mlađih i agilnijih sugrađana omogućila bi uostalom da oni stariji i kojima je teže samostalno prije dođu na red preko organizirane obnove.

Ponavljam molbu za građevinsku struku iz čitave Hrvatske, da se organizirano ponudi građanima koji će ići putem samoobnove. Putem udruženja, komora, može se posredovati i olakšati brže ugovaranje. Tako možemo raditi na cilju da do sljedeće obljetnice nema kuće i objekta, koji ako već nisu obnovljeni, nisu bez skele, radova u tijeku ili pripremljeni za njih.

S poštovanjem,

Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje”

Otvoreno pismo gradonačelnice Petrinje povodom obljetnice katastrofalnog potresa

“Druga obljetnica katastrofalnog potresa koji je unesrećio Petrinju, 29. prosinca 2020., a ogromnu štetu napravio širom Središnje Hrvatske, prilika je još jednom se zahvaliti svima koji su uslijed pandemijskih mjera tih dana pomagali, osobito u Petrinji i nama susjednim mjestima. Ta Hrvatska ujedinjena u pomoći za mene osobno jedan je od najemotivnijih trenutaka, i jedan od najboljih dokaza koliko smo kao zemlja prepuni dobra i solidarnosti. Zato ovim putem najavljujem kako sljedeće godine ispred Grada želimo organizirati Mimohod zahvalnosti, u koji bi uz službe pozvali i sugrađane, kao i sve one koji su tih dana bili uz nas.

Ovih dana fokus je stavljen na nedovoljno brzu obnovu. Nismo zadovoljni, i to je dobro poznato svima. No, mislim da su svi u Hrvatskoj primijetili kako mi na terenu, gradonačelnici, načelnici, župani, nismo oni koji svakodnevno kritiziraju. To nije pitanje politike, nego predanosti prije svega radu. Različite stranke, nezavisni, bez obzira na političke boje, svakom od izabranih ispred svojih sugrađana najprije je cilj raditi pomake. Na sastancima nitko ne štedi riječi, ali većinom se ide s prijedlozima, od same kritike nema pomaka. Zašto to napominjem, zato što želim istaknuti kako su svi svjesni činjenice da obnova ide sporo. Pitanje je što učiniti. Koristim zato ovu priliku i molim sve sugrađane da krenu putem samoobnove, pri čemu treba koristiti mogućnost opcije s predujmom. Tako se zaobilazi dugotrajniji postupak, koji mora provesti država, što je jedan od razloga sporosti obnove objekata za koje odavno postoje formalne odluke. Samoobnova od strane onih mlađih i agilnijih sugrađana omogućila bi uostalom da oni stariji i kojima je teže samostalno prije dođu na red preko organizirane obnove. Isto tako, molim građevinsku struku iz čitave Hrvatske, da se organizirano ponudi građanima koji će ići putem samoobnove. Putem udruženja, komora, može se posredovati i olakšati brže ugovaranje. Tako možemo raditi na cilju da do sljedeće obljetnice nema kuće i objekta, koji ako već nisu obnovljeni, nisu bez skele, radova u tijeku ili pripremljeni za njih.

Želim poslati poruku optimizma, naši poduzetnici su opstali, sačuvana su radna mjesta, a uskoro se uručuju ugovori vrijedni 115 milijuna kuna iz sredstava koja će se dodijeliti preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, za razvoj poduzetništva u Petrinji. U Turkulinovoj ulici u Petrinji nagodinu će se useljavati stanari, u zgrade koje će podići standard življenja. Imamo povećani interes za mjesta u vrtićima, a u ovoj godini Petrinja je dobila i novi vrtićki objekt, otvoren u rekordnom roku, od ideje do realizacije, u samo osam mjeseci. Nismo zaboravljeni od donatora, postoji velik interes i za ulaganja, a pokrenuti su i brojni značajni infrastrukturni radovi. Od njih, za nas, u Petrinji, najvažnija je obilaznica, koja je poput sna već desetljećima.

Na kraju, zahvaljujem se svima koji su nam pomagali, donirali, zbog toga smo u Petrinji imenovali i Most volontera, kojim poručujemo koliko nam je značilo i kako nećemo zaboraviti dar brojnih znanih i neznanih ljudi, pruženu ruku pomoći onda kada nam je bilo najteže. Pozivam vas sve da se nagodinu okupimo upravo kod tog Mosta, uvjerena sam kako ćemo moći pokazati velike pomake u obnovi, a svakako bi nam bila neizmjerna radost vidjeti drage ljude, volontere i donatore. Do tad, hvala vam, od srca.”

Još vijesti

OBNOVA

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima posjetio Srednju školu Viktorovac, gdje su završeni radovi na sanaciji sjeverozapadnog dijela školske zgrade, drugog dijela kompletne...

Petrinja

Grad Petrinja donio je u prosincu prošle godine Odluku o provođenju radova za opće dobro bez naknade na području Grada Petrinje. Radove za opće dobro...

OBNOVA

Prijedlog novog Zakona o obnovi dostupan je na portalu eSavjetovanja a zainteresirana i stručna javnost u raspravu se mogu uključiti do 1. veljače. Potpredsjednik Vlade i...

OBNOVA

U ponedjeljak, 23. siječnja 2023. započelo je podnošenje Zahtjeva na četvrti po redu Natječaj za obnovu poljoprivrednih potencijala narušenih u potresu u sklopu operacije...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.