Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Potpisani ugovori za katastarsku izmjeru devet katastarskih općina na području Grada Petrinje

U prostoru gradske uprave Grada Petrinje u ponedjeljak, 19. prosinca 2022. godine održano je potpisivanje  Ugovora o javnoj nabavi usluga za katastarske izmjere i izradu elaborata katastarskih izmjera za devet katastarskih općina s područja Grada Petrinje.

Ugovor je potpisao zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antonio Šustić s tvrtkama Geoanda d.o.o, Zavodom za fotogrametriju d.d. te Geodetskim zavodom Split d.d. koje će izvoditi radove izmjere.

Ugovor je potpisan temeljem Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030. kojeg je Hrvatski sabor donio u listopadu prošle godine. Godišnjim programom katastarskih izmjera građevinskih područja za 2022. obuhvaćeno je i devet  katastarskih općina s područja Grada Petrinje (Strašnik, Graberje, Gora, Sibić, Križ Hrastovački, Novo Selište, Mošćenica, Brest Pokupski i Petrinja). Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 5.455 hektara koje obuhvaća 28.204 katastarskih čestica te 15.832 zgrada i kojom je obuhvaćena površina onih dijelova katastarskih općina na području Grada Petrinje koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području u prosincu 2020. Predviđeni rok dovršenja svih usluga iz ugovora je prosinac 2023.

Šustić je naglasio kakao su ovo su prvi ugovori koji se potpisuju u okviru ovog višegodišnjeg projekta kojim će se obuhvatiti sva građevinska područja Republike Hrvatske (ukupno 600 tisuća hektara). Sredstva za provedbu katastarskih izmjera i geodetskog nadzora nad provođenjem katastarskih izmjera za područje Grada Petrinje u ukupnom iznosu od 38.780.500,00 kn osigurana su državnom proračunu. Također je naglasio kako je dvojna numeracija nešto što predstavlja veliki problem građanima, gospodarstvu i svim potencijalnim investicijama te sukladno tome ovaj projekt bi trebao pripomoći i privlačenju investitora, a ne da imovinsko-pravni odnosi budu zapreka tome.

„Jednako tako podatci koje ćemo proizvesti bit će lako i transparentno dostupni svima putem javnih servisa koje uspostavljamo i to, opet sukladno smjernicama Vlade o smanjivanju parafiskalnih nameta, bez ikakve naknade. Ono što bih još svakako želio istaknuti, jest to da je Ministarstvo pravosuđa napravilo, ja bih se usudio reći, povijesni iskorak ka izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koje će ubrzati sva postupanja koja slijede nakon ovih tehničkih radnji koje mi geodeti radimo jer ako se zemljišna knjiga neće obnoviti, onda bolje da ovaj projekt i ne započinjemo“ – pojasnio je Šustić.  

Gradonačelnica Komes kazala je kako je  ovo vrlo važan ugovor za nas u Petrinji te naglasila kako je dobro da se paralelno s obnovom rješavaju ovi problemi, iako je problem nesređenih zemljišnih knjiga prisutan od puno ranije i nije vezan za potres.

„Što se tiče naših Petrinjaca, nadam se da će kroz razdoblje provedbe projekta, odnosno realizacije, shvatiti važnost novih izmjera jer će olakšati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno razriješit će se problemi na terenu i naši građani više neće morati ići pod identifikaciju čestica, jer ćemo dobiti usklađivanje katastarskih i zemljišnih knjiga i ažurirane podatke.“ Izvođačima je poželjela puno uspjeha u radu posebice obzirom na činjenicu da je na našem području veliki broj kompliciranih slučajeva.

Više vijesti

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

Petrinja

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja, Dan planeta Zemlje višestrukim aktivnostima. U suradnji s Hrvatskim šumama, Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.