Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Održana tribina „Održivo gospodarenje otpadom u Gradu Petrinji“

Dana 21. prosinca 2022. godine održana je tribina „Održivo gospodarenje otpadom u Gradu Petrinji“. Tribinu je organizirao Grad Petrinja i Komunalac d.o.o. Petrinja u suradnji s Udrugom gradova, a u skladu s odredbama Zakona o gospodarenju otpadom.

Tribini su prisustvovali učenici 4.a i 4.b razreda Srednje škole Petrinja, Opća gimnazija.

Izlaganje je održala Dijana Mijač Dretar, stručna suradnica Udruge gradova  i voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću d.o.o. Križevci.

Predavačica Mijač Dretar predavanje je započela sa temom stvaranja otpada. Tokom predavanja su se mogle čuti zanimljive informacije. Tako smo saznali da je čovjek jedino živo biće koje stvara otpad te kako svake godine imamo rast stvaranja otpada u svijetu. Godišnje se u svijetu stvori dvije milijarde tona otpada, što je da se slikovito prikaže predstavlja 822 tisuće olimpijskih bazena.

Tokom predavanja upoznali smo se i s nekim novim pojmovima. Tako smo saznali da je ove godine Dan ekološkog duga bio 28. srpnja 2022. godine. Dan ekološkog duga predstavlja dan na koji je potražnja čovječanstva za prirodnim resursima u određenoj godini premašila ono što Zemlja može obnoviti u jednoj godini. Preostali dio godine zapravo živimo na ekološki dug te koristimo zemljine resurse koji se u tekućoj godini ne mogu obnoviti.

Stoga se pokušava osvijestiti čovječanstvo da živi po načelu „zero waste“. To je koncept života s manje otpada. Čovjek ne može živjeti da ne proizvodi otpad, ali svojim savjesnim ponašanjem može doprinijeti da ga stvori manje na način da izbjegava upotrebu jednokratnih proizvoda (plastične čaše, izbjegavanje manjih ambalaža), razdvaja otpad, reciklira, te više koristi održivih materijala poput stakla, drveta, metala. Saznali smo i da je staklo materijal koji se može neograničeno reciklirati, dok se plastična ambalaža može najviše četiri puta pri recikliranju ponovno upotrijebiti. Prilikom predavanja predavačica je zamolila učenike da prilikom kupovine voća i povrća, posebice kad se kupuju banane, kupus, da se ne uzima plastična vrećica već da se uzme proizvod i cijena nalijepi na njega.

Isto tako, tokom predavanja djeca su informirana i da u gradu Petrinji imamo uređeni sustav odvajanja otpada. Komunalac Petrinja d.o.o. podijelio je svim kućanstvima na području grada Petrinje tzv. žutu (plastika i metal), plavu (papir), smeđu (bio otpad) te zelenu kantu (mješoviti otpad).

Na području grada Petrinje postoji reciklažno dvorište u kojem je usluga zaprimanja otpada za građane grada Petrinje besplatna.

Na kraju predavanja predavačica Dijana Mijač Dretar  dala je učenicima zadatak. Zamolila je da promatraju 2 tjedna svoje roditelje i zapisuju na koji način razdvajaju otpad. Nakon dva tjedna neka pogledaju i pokažu svojim roditeljima što su uočili.  

Više vijesti

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

Petrinja

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja, Dan planeta Zemlje višestrukim aktivnostima. U suradnji s Hrvatskim šumama, Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.