Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

[FOTO] Dodijeljeno 90 ugovora o stipendiranju darovitim i potrebitim studentima s područja Sisačke biskupije

Biskupijska zaklada “Fra Bonifacije Ivan Pavletić” i ove godine dodijelila je, na tradicionalnom susretu stipendista i prijatelja, 90 ugovora o stipendiranju darovitim i potrebitim studentima s područja Sisačke biskupije.

Ugovore su im u subotu 10. prosinca uručili sisački biskup Vlado Košić i ravnatelj zaklade dr. Domagoj Mosler, a uz njih susretu je nazočilo i petnaestak prijatelja Zaklade.

Na početku, sve okupljene je pozdravio dr. Mosler podsjetivši da je ovo dvanaesta godina djelovanja Zaklade, a ove godine na natječaj se prijavilo 145 studenata. Istaknuo je i kako je brojka od 90 stipendista doista značajna stavka u ovakvoj jednoj potrebitoj biskupiji, ali je ipak ostvarena prije svega zahvaljujući biskupu koji je prepoznao važnost ulaganja u mlade ljude. Također prepoznata je inflacija i poskupljenje života, te je tako odlučeno značajno povećanje stipendije koja će sada iznositi 135 €.

„Ove brojke nisam rekao kako bismo se mi pohvalili, već kako bismo svi mi, mogli biti ponosni na učinjeno. Vi trebate biti ponosni na sebe. Kod naše odluke gledaju se tri aspekta, uspješnost u studiju, vjerski i socijalni aspekt. Doista je impozantno u kakvim se zapravo situacijama vi nalazite i kako se s njima borite, a da bi završili studij i osigurali si bolju budućnost. Na tome vam svima treba čestitati“, rekao je Mosler zahvalivši i prijateljima Zaklade što svaki iz svog kuta pomaže njenom djelovanju.

U ime prijatelja Zaklade sve je pozdravila saborska zastupnica Marijana Petir koja je podsjetila kako je tijekom 12 godina djelovanja dodijeljeno skoro tisuću stipendija, što svakako nije mali broj. Ona je ustvrdila i iako Zaklada ima prijatelje koji financijski pomažu najviše izdvaja Sisačka biskupija koja nije među najbogatijim biskupijama u Hrvatskoj i izložena je mnogobrojnim izazovima.

„To pokazuje da ova biskupija ima dobro vodstvo i inicijativu te zadane ciljeve u kojem smjeru želi ići. Najvrjednije je ulaganje u ljudski kapital, jer ništa nam ne znači ako izgradimo svu moguću infrastrukturu, ako neće biti ljudi koji će tu infrastrukturu znati koristiti i ovaj naš prostor oplemeniti. Čestitam biskupu na ovoj inicijativi upućenoj konkretnim osobama“, rekla je Petir te pozvala mlade da budu i dalje sjajni u svom studiju i životu te da kad završe fakultete vrate se u ovu biskupiju kako bi zajedno gradili bolju budućnost. „To je ono što Hrvatskoj treba. Da ništa nije nemoguće pokazuje jučerašnji rezultat naše Hrvatske nogometne reprezentacije. Ona je pokazala da ako imaš talent i ako ga razvijaš, ako kako si dovoljno uporan i radišan i ako imaš dovoljno poniznosti da znaš da bez obzira što si među najvećima da ipak postoji netko gore iznad tebe, sve je moguće. To bi voljela da i vi slijedite u svom životu“.

Okupljene je pozdravio i biskup Košić čestitavši ovogodišnjim stipendistima i zahvalivši svim prijateljima Zaklade što financijski, moralno i svojim autoritetom podupiru njezin rad. Ohrabrivši stipendiste i zaželjevši im uspjeh u daljnjem školovanju biskup je poručio kako ima povjerenje u njih da su upravo oni ti koji će promijeniti našu Domovinu tako da ona više neće biti mjesto iseljavanja mladih. „Da u zlato obučemo sve naše crkve, škole, bolnice što će nam sve to ako nemamo ljudi. Zato vas molim da ostanete u Hrvatskoj i u svojoj biskupiji“, poručio je biskup istaknuvši na kraju kako se iskreno za to moli.

U glazbenom dijelu susreta nastupila je Anđela Nekić na flauti. (SV)

Više vijesti

Sisak

Sisački biskup Vlado Košić krstit će u nedjelju, 21. travnja u 12 sati u župnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Popovači, peto dijete obitelji...

PROMO

Pridružite nam se na najvećem gastro događaju u Sisku! Sve je spremno za 4. Obrtnički sajam i Street food Festival Sisačko – moslavačke županije!...

Sisak

Osnovna škola “Braća Bobetko” Sisak i Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” organiziraju razgovaraonicu i kreativnu radionicu o pod nazivom “Enkaustika tehnika slikanja” koja će...

KULTURA

Ženski vokalni sastav Lađarice iz Siska i ove godine organizira Lađarsku večer klapskih obrada. Četvrta Lađarska večer održat će se u subotu 13. travnja...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.