Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

[FOTO] 13. obljetnica ponovne uspostave Sisačke biskupije

Svečano misno slavlje u povodu 13. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije, predvodio je u nedjelju, 4. prosinca u bazilici Sv. Kvirina u Sisku željezanski biskup Egidije Živković u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i dvadesetak svećenika.

Na početku biskupa Živkovića i goste iz Gradišća pozdravio je biskup Košić zahvalivši im na velikoj ljubavi koju su pokazali za one stradale u potresu. Biskup je istaknuo kako je danas dvostruko slavlje u biskupiji, slavi se ponovna uspostava biskupije, ali se i slavi i što je pet stradalih obitelji dobilo svoj dom.

Uz brojne vjernike slavlju su nazočili i gosti iz biskupije Željezno te obitelji iz projekta „Krov za Hrvatsku“ čiji su domovi danas blagoslovljeni.

U homiliji biskup Živković je rekao kako nije mogao ostati ravnodušan i hladan na stradanje ovog kraja i to što su mnogi vjernici za svog života osjetili ne jedno, već tri progona: prvo komunizam, zatim Domovinski rat, a na kraju i potres.

„Unatoč svim zemaljskim poteškoćama ja sam se vodio Kristovim evanđeljem i vjerom zaštitnika vaše biskupije svetoga Kvirina, te snagom svetoga Ivana Krstitelja. Neočekivano, brzo smo uspjeli vjeru pretočiti u djela ljubavi, tako da smo mogli skupiti puno novčanih darova od vjerskih i državnih institucija. Mi smo sagradili i darovali Hrvatskoj šest obiteljskih kuća, te Zagrebačkoj nadbiskupiji župnu kuću u Čučerju, a Sisačkoj biskupiji stan za Caritas i njegove potrebe. Hoditi, Graditi i svjedočiti. Ove citirane riječi pape Franje koje sam izgovorio u Sisku prije deset godina, iz duhovnoga nagovora, pretvorile su se u djelo ljubavi, jer je u porušenoj Banovini svima jasno da je vjera bez djela uistinu mrtva. Propovijedao sam i zato hodom evanđelja dođoh vam kao prijatelj i brat. Želim s vama graditi ovu biskupiju kao sin stare domovine Hrvatske, a posebno Banovinu odakle potječemo mi Gradišćanski Hrvati kao i moja loza Živkovića. Na kraju želio sam vam i posvjedočiti svoju blizinu u vremenu kada se nalazite u patnji, strahovima i ruševinama koje su nastale zbog potresa“, rekao je biskup Živković.

Ustvrdio je i kako se obnavljanjem kuća obnavljaju i srušene i raseljene obitelji.

„Ovaj kraj s djecom i mladima je sigurna i zdrava budućnost Hrvatske. Čuvajmo ga. Što god se više ova patnička Banovina, politikom rastresa, a zemljom protresa, ovaj kraj i ovaj narod postaju čvršći i stabilniji. Mi kao Crkva, biskupi, svećenici i vjernici moramo imati na umu da smo glas Ivana Krstitelja. Sveti Augustin je rekao da je Krist riječ Božja, a da je Ivan Glas Božji. A danas smo mi taj glas. Mi smo glasnogovornici Krista. Mi smo drugi Ivan Krstitelj. A što nama Ivan poručuje? On nas poziva sa tri O: Obratite se, očistite se, obnovite se. Budite ohrabreni kršćani“, zaključio je biskup te na kraju još čestitao svima okupljenima 13. obljetnicu ponove uspostave biskupije.

Na kraju biskupu Živkoviću na dolasku i svemu što čini za stradali kraj Sisačke biskupije zahvalio je rektor bazilike Robert Jakica.

Još vijesti

OBNOVA

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima posjetio Srednju školu Viktorovac, gdje su završeni radovi na sanaciji sjeverozapadnog dijela školske zgrade, drugog dijela kompletne...

Popovača

Već tradicionalno, osamnaestu godinu zaredom, gradonačelnik Popovače Josip Mišković je sa svojim suradnicima održao prijem sisačkog biskupa i svećenika s ovog područja. Bila je...

Sisak

Siščanin Tihomir Ilijević, jedan od osnivača Športskog streljačkog kluba „HVIDR-a Siska“ (koji ove godine slavi 25 godina kontinuiranog postojanja i uspješnog djelovanja), uspješni strijelac,...

OBNOVA

Sisak kao administrativno sjedište Sisačko-moslavačke županije u punom je fokusu aktualne županijske uprave. Nastojanja župana Ivana Celjaka za ravnomjernim razvojem svih područja Županije jednako...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.