Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Zelenom tranzicijom do zelene budućnosti grada Kutine

Kada govorimo o zelenoj infrastrukturi u urbanim područjima veliki broj građana nema dovoljno informacija o prednostima iste. Suočavajući se sa raznim izazovima tokom zadnjih nekoliko godina Grad Kutina je krenuo smjerom razmišljanja o opstanku urbanih sredina i povećanju svjesnosti građanstva o zelenoj infrastrukturi te poboljšanju života uz rješenja koja se temelje na prirodnim načelima. Kako je ta priča tek u početku i za nju je potrebno izdvojiti velika financijska sredstva krenulo se usmjerenim koracima i prijavila se izrada projektno – tehničke dokumentacije „Urbana mreža zelene infrastrukture grada Kutine“.

 Projektno – tehnička dokumentacija je ujedno i odobrena za financiranje u 2022. godini kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. -2026. Takvim projektima je svakako značajan iskorak praćenje strategija EU i implementacija u našem okruženju, na lokalnim razinama.

Kako bi na što lakši način približiti termin zelena infrastruktura definiramo je kao strateški planiranu mrežu prirodnih i poluprirodnih površina koja je s drugim elementima okoliša projektirana i upravljana da uspostavi široki raspon usluga eko sustava.

Ideja je nastala na način da je Grad obuhvatio sve postojeće krajobrazne i ozelenjene prostore i plavu površinu (rijeka Kutinica) i stvorio nove u jednu mrežu zelene infrastrukture. Promišljenim povezivanjem prostora urbanog, pejzažnog i povijesnog obilježja u mrežu zelene infrastrukture kroz formiranje otoka i šetnice te njihovo međusobno povezivanje kroz stvaranje različitih tematskih i sadržajnih karaktera. Sve ambijente bi povezivala zajednička tema: linearni potez ‘doživljajne staze’ koja je u funkciji šetnice, staze za bicikle i edukativne staze.

Središnji širi dio grada će u budućnosti biti podijeljen na otoke pod nazivima: otok šuma, otok rekreacije, otok mira i relaksacije, otok sreće, otok centralni gradski perivoj, otok glazbe, otok ljubavi, otok obrazovanja.

U skorijoj budućnosti nadamo se prijavi projekta za radove koji će našim građanima omogućiti različite sadržaje u zelenijem okruženju kao što su rekreativni parkovi (višefunkcionalni rekreacijski prostor), street workout, dječja igrališta, adrenalinski park, piknik zona, eko – parking, zelene fasade, zidovi, krovovi, urbane livade, osjetilni/senzorni vrt, kišni vrt, permakulturni vrt, park za ljubimce i dr. A sve to stvoreno u cjelinu koja je višefunkcionalna, povezana i inovativna, poručuju iz Grada Kutine.

Korištenjem rješenja temeljenih na prirodi doprinijet će se poboljšanju uvjeta života unutar Kutine. Stvoriti će se održiv, otporan, dostupan svima i za život ugodan i uređen grad. Dostupnost i raširenost zelene infrastrukture dovodi do „povratka prirode u grad“ te unaprjeđenja ljudskog zdravlja i kvalitete života.

Ovakvim načinom razmišljanja te pametnim i učinkovitim planiranjem te implementacijom projekata zelene infrastrukture grad Kutina će postati urbana sredina u kojoj vrijedi živjeti.

Još vijesti

Kutina

Kutinu će i ove godine u punom sjaju obgrliti Zimska čarolija. Više o tome direktorica Turističke zajednice grada Kutine Ivana Grdić Otvorenje Zimske čarolije...

Kutina

U Kutini su danas potpisani Sporazumi o uvjetima korištenja sredstava iz Programa sufinaciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonsko zapošljavanje...

SMŽ

Na održanoj Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije u četvrtak, 24. studenog 2022. godine, tijekom Aktualnog sata vijećnicu Tenu Jevak Benčić posebno su zanimale dvije teme...

Kutina

Pojačano održavanje nerazvrstanih cesta na području grada Kutine ove godine izvodi tvrtka Strabag d.o.o. Zagreb, sukladno najekonomičnijoj ponudi na javnoj nabavi, u iznosu od...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.