Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

[MAJUR] Dani sjećanja: Otkriveno spomen-obilježje “Ranjena golubica” na lokalitetu Vasića Bare

Na mjestu masovne grobnice na lokalitetu Vasića Bare u Meminskoj, na području Općine Majur u utorak, 15.studenog otkriveno je spomen-obilježje „Ranjena golubica“.

U ovoj su masovnoj grobnici pronađeni posmrtni ostatci četvorice državljana Bosne i Hercegovine iz prijedorskog sela Čarakovo: Izeta, Fikreta i Redžepa Behlića i Esada Kaltaka. Oni su bili pripadnici skupine od 84 Bošnjaka iz općine Prijedor, koji su u rujnu 1992. godine krenuli, nažalost neuspješno, preko Kozare u izvlačenje prema sigurnosti na teritoriju Republike Hrvatske.
Spomen-obilježje su otkrili državni tajnik Špiro Janović i Senad Kaltak, sin poginulog Esada.

Zajedničku je molitvu predvodio imam Alem efendija Crnkić, a spomen-obilježje je blagoslovio fra Stjepan Jambrošić.

Prije otkrivanja ovog spomen -obilježba izaslanstva su u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve iz Domovinskog rata s područja Općine Majur položila vijence kod spomen-obilježja u Majuru, Stublju i Kostrićima.

Tijekom Domovinskog rata ubijene su 54 osobe, većinom civili. Samo u jednom danu, 15. studenoga 1991., ubijeno je 20 osoba. Zločin su, u prigodnim govorima,osudili, te naglasili važnost procesuiranja onih koji su te zločine počinili, načelnica Općine Majur Klementina Karanović, zamjenik župana Mihael Jurić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović i predsjednik RH Zoran Milanović.

Još vijesti

OBNOVA

U četvrtak, 26. siječnja, tijekom Aktualnog sata župan Ivan Celjak kratko se osvrnuo na obnovu Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku. Župan dodaje

SMŽ

U četvrtak, 26. siječnja 2023. godine, održana je sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. Tako je tijekom Aktualnog sata vijećnika Srećka Telara zanimao projekt „Pun...

OBNOVA

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima posjetio Srednju školu Viktorovac, gdje su završeni radovi na sanaciji sjeverozapadnog dijela školske zgrade, drugog dijela kompletne...

SMŽ

Danas je u Sisku održana 15. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. U nastavku donosimo snimku Aktualnog sata sjednice i fotogaleriju.

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.