Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Održane radionice “Da nas rijeke ne poplave, smanjimo rizike od poplave”

U ponedjeljak su u Lekeniku, u osnovnoj školi „Mladost“, u organizaciji Hrvatskih voda održane dvije radionice za djecu i odrasle pod nazivom „Da nas rijeke ne poplave, smanjimo rizike od poplave“. Radionice su realizirane u okviru Projekta „Unaprjeđenje negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – VEPAR“.

Prva radionica za učenike 4. razreda osnovne škole izazvala je veliku pozornost djece obzirom na nadasve zanimljive prezentacije koju su pripremili djelatnici Hrvatskih voda; Marija Vizner i Tomislav Novosel. Tom prilikom djeca su mogli naučiti što su i kako nastaju poplave, koje aktivnosti se mogu poduzeti u sprječavanju nastanka poplava te kako se ponašati tijekom i nakon poplavnog događaja. Maketa, posebno priređena za ove radionice, kao i edukativne igre te slikovnice, oduševila su učenike kao i njihove učiteljice.

U popodnevnim satima, realizirana je i radionica za građanstvo na kojem su sudjelovali predstavnici lokalne zajednice te g. Ivica Perović, načelnik općine Lekenik, predstavnici udruga te zainteresirana javnost. Uz Mariju Vizner i Tomislava Novosela, na radionici su kao predavači bili i gđa. Tatjana Dovranić – Kardaš, voditeljica vodnogospodarske ispostave za mali sliv Banovina i g. Oliver Rajković iz DHMZ-a.

Predavači su prezentirali kako i na koji način se provode mjere obrane od poplave u Hrvatskoj, ali s posebnim naglaskom na područje malog sliva Banovina, koji su zahvati u tijeku, aktivnosti nakon potresa i oštećenja velikog broja nasipa na Banovini te koje su negrađevinske mjere koje je moguće poduzeti na način da smanjimo odnosno preveniramo poplavne događaje. Posljedice klimatskih promjena koje su na djelu, a rezultiraju, između ostalog, dugotrajnim sušama i obilnim padalinama u vrlo kratkom roku, čemu smo svjedočili u rujnu ove godine nalažu promjene u ponašanju s ciljem zaštite i očuvanju okoliša, a negrađevinske mjere u obrani od poplava su jedne od nužnih aktivnosti koje moramo poduzeti.

Jučer su u Jasenovcu održane iste radionice u Osnovnoj školi „Jasenovac“ za učenike, a za građane u zgradi Općine.

Projektom „VEPAR“ (Vodno, Ekološko, Praćenje, Analize i Rješenja), realizirat će se ukupno 68 radionica u 34 mala sliva do sredine sljedeće godine.

Ukupna vrijednost projekta VEPAR iznosi nešto više od 250 milijuna kuna, od čega EU, iz Regionalnog fonda, sufinancira sa 70%, a ostatak su sredstva korisnika; Hrvatske vode i DHMZ.

Još vijesti

VIJESTI

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u subotu, 30. rujna 2023. godine s početkom u 10 sati organizira kreativnu radionicu za djecu “Jesen u centru”. Kreativne...

Jasenovac

U Krapju, europskom selu graditeljske baštine ove je subote, 23. rujna, unatoč lošem vremenu, održana tradicionalna manifestacija Dani europske baštine Krapje, koja se održava...

Jasenovac

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima te načelnicom Općine Jasenovac Marijom Mačković obišao je OŠ Jasenovac na kojoj su završeni radovi energetske obnove. Vrijednost...

Lekenik

Općina Lekenik i ove školske godine će sufinancirati nabavu pomoćnih nastavnih sredstava i školskog pribora, navodi načelnik Ivica Perović Sufinanciranje obuhvaća učenike od 1....

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.