Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

[FOTO] Župa Komarevo proslavila blagdan svoje zaštitnice sv. Katarine

Župa sv. Katarine u Komarevu svečano je u petak, 25. studenoga proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Josipom Bulatom, biskupijskim ekonomom Zdravkom Novakom, biskupskim vikarom Markom Cvitkušićem i svećenicima Sisačko-katedralnog dekanata.

U homiliji biskup je progovorio o smislu i snazi kršćanskog mučeništva istaknuvši kako su se prije mise svećenici i branitelji pomolili kod križa ispred župne crkve za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu te kako i ta žrtva zavrjeđuje naše poštovanje i neprestano sjećanje. Govoreći o pročitanoj Riječi Božjoj biskup je rekao kako ona govori o žrtvi i tome kako je za one koji ne vjeruju žrtva zapravo bezvrijedna.

„Vidite kada čovjek trpi, kako kaže sveti Pavao, u poslanici Rimljanima: Proći nam je kroz nevolje, ali one rađaju postojanošću i postojanost strpljivošću. To što se žrtvujemo, to će uroditi velikim plodom. Tako i Gospodin govori u Evanđelju da je pšenično zrno ono koje treba umrijeti. Treba se baciti u zemlju te kada se posije, ono istrune u zemlji, ali njegova smrt rodi stostruki život, puno više novih klasova i novog zrnja. Evo taj paradoks ‘umrijeti da bi se živjelo, žrtvovati se da bi bilo budućnosti’, bio je također moto i naših svetih mučenika od svetog Kvirina pa do današnjih dana i blaženog Alojzija Stepinca. Bio je to moto i naših sisačkih svećenika mučenika, Antuna Grahovara i onih za koje smo pokrenuli da se ih proglasi blaženima jer su bili žrtve mržnje prema vjeri“, rekao je biskup dodavši kako nam o tom paradoksu žrtve radi života i iz ljubavi prema Kristu Gospodinu govori i zaštitnica ove župe sv. Katarina.

Podsjetivši u nastavku na njezin život i mučeništvo biskup je ispričao i zgodu zbog koje je postala zaštitnica znanstvenika, a koja dokazuje da vjera i znanost nisu u suprotnosti.

„Dapače, najveći su umovi ovoga svijeta vjerovali u Boga i klanjali su se Isusu Kristu Spasitelju. Takva je bila i Katarina i tolike druge svetice i sveci koji su proslavili Gospodina, a napisali su mnoge učene knjige i postali naučitelji Crkve. Pomolimo se i njoj i tolikim našim svecima mučenicima, našem svetom Kvirinu, koji je također život dao za Gospodina Isusa, te se nadahnjujmo na njihovu primjeru kako bismo bili hrabri ljudi. Evo, naši su branitelji, koji su ovdje u Komarevu branili Sisak, bili hrabri ljudi. Oni su, dakle, stali ispred metaka i ispred nasilja i terora. Oni su se izložili i poginuli su, ali nisu uzalud dali život. Mi njih štujemo i za njih se molimo. Molimo tako i za naše mučenike, svećenike koji su također bili žrtve mnogih progona Crkve i mržnje prema vjeri… Molimo se tako i za nas sve da nas Gospodin nadahne, kako bismo bili sposobni nositi se s nevoljama života“, zaključio je biskup prisjetivši se na kraju žrtve Vukovara i Škabrnje.

Nakon popričesne molitve sve okupljene pozdravio je župnik Bulat zahvalivši svima na dolasku i pomoći, a biskup je župniku Josipu, ovogodišnjem mladomisniku, zaželio obilje Božjeg blagoslova u radu na ovoj župi.

Nakon mise biskup i svećenici uputili su se do novouređene župne kuće koju je biskup tom prigodom i blagoslovio. (SV)

Više vijesti

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, na sveučilišnom studiju: Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, Aleja narodnih heroja 3, u srijedu 24. travnja 2024....

KULTURA

Državni arhiv u Sisku poziva na predstavljanje knjige “Doba virusa i ljudi” Krešimira Mišaka koje će se održati u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine...

Sisak

Sisački biskup Vlado Košić krstit će u nedjelju, 21. travnja u 12 sati u župnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Popovači, peto dijete obitelji...

Sisak

Brojni Siščani i njihovi gosti posjetili su jučer Street Food Festival koji se održava u Sisku na pješačkoj zoni. Festival su i ove godine...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.