Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

U Voloderu svečano otvoren novoimenovani Park Damira Kumpara

U Voloderu je jučer održan svečani program otvorenja novoimenovanog Parka Damira Kumpara u središtu naselja.

Riječ je o inicijativi Mjesnog odbora Voloder kroz koju ovo naselje želi izraziti zahvalu i počast sumještaninu, hrvatskom branitelju koji je svoj život položio za slobodu Hrvatske prvog dana vojno-redarstvene operacije Oluja, a uspješno je realizirana u suradnji s Gradom Popovača upravo na rođendan Damira Kumpara.

Damir Kumpar Voloderac je rođen 20. listopada 1974. godine. Osnovnu školu pohađao je u Voloderu odnosno Popovači, a srednju tehničku u Kutini. Bio je aktivni sudionik društvenog života svoje lokalne sredine, angažiran u folkloru, nogometu kao i vatrogascima. U veljači 1994. godine Damir Kumpar odlazi na odsluženje vojnog roka u Pulu gdje provodi četiri mjeseca. Preostalih šest mjeseci služi na zagrebačkom Tuškancu kao pripadnik Počasne bojne prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Po odsluženju redovnog vojnog roka, 1. travnja 1995. godine Damir je mobiliziran u 17. Domobransku pukovniju Sunja i od tada je ratovao na ovom području. Sve do kobnog 4. kolovoza kada je, u okviru provedbe vojnoredarstvene akcije Oluja u oslobađanju okupiranoga dijela na pravcu Sunja- Hrvatska Kostajnica, spašavajući ratnog suborca svoj život položio na oltar domovine Hrvatske.

U nazočnosti brojnih okupljenih mještana Volodera, predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata i gradskih vijećnika, tablu s nazivom Parka Damira Kumpara otkrili su njegovi roditelji Josip i Mira zajedno s gradonačelnikom Josipom Miškovićem.

U okviru pripremnih aktivnosti na uređenju ovog prostora je uz opločavanje izvršena i zamjena dotrajale ploče na postojećem spomen obilježju poginulima za hrvatsku domovinu ispred kojeg su na početku susreta položeni vijenci i zapaljene svijeće, a novoimenovani Park blagoslovio je vlč. Marijan Štingl, upravitelj voloderske župe sv. Antuna Padovanskog.

Svečani program otvorenja Parka su svojim izvedbama uveličali članovi Kulturno- umjetničkog društva Moslavec iz Volodera, a među ostalim sudionicima nazočili su mu i predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije Ante Živković, izaslanica sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka Marija Valešić iz županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić i predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec. Zahvalu svima koji su podržali ovu inicijativu izrazio je predsjednik Vijeća mjesnog odbora Voloder Danijel Sučija, a svoja osobna sjećanja na Damira Kumpara i petoricu njegovih ratnih suboraca također poginulih u ovoj akciji, u posebno emotivnom obraćanju izrazio je Ivica Pandža- Orkan, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, načelnik Stožera obrane Sunje za Domovinskog rata.

Nakon programa otvorenja novoimenovanog parka Damira Kumpara je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog održana sveta misa, a okupljeni su potom nastavili druženje u Domu hrvatskih branitelja.

Više vijesti

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković održao je sastanak s predstavnicima tvrtke A1 Hrvatska i njihovim poslovnim partnerima, Popovčanima Lucijom i Sinišom Mihelčić iz tvrtke FOREL...

Popovača

Arhitekt Tonči Čerina održao je za djelatnike popovačke gradske uprave i Dječjeg vrtića Popovača prezentaciju projektnog rješenja novog dječjeg vrtića. Podsjećamo, novi dječji vrtić...

Popovača

Prema Programu za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financirat će projekt „Proširenje javne...

EMISIJE

U srijedu, 3. travnja u emisiji Srijedište gostovao je gradonačelnik Grada Popovače, Josip Mišković. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7 i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.